JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre fast gjest 17.mai

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er fast gjest hos redermilliardær Felix Tschudis årlige 17.-maiselskap der opp til 20 gjester deltar.

Tschudi mener likevel at de to ikke har et vennskap preget av nærhet eller spesiell fortrolighet.

Graden av nærhet mellom Tschudi og Støre står sentralt i den åpne høringen i Stortinget mandag. Spørsmålet er om Støre var inhabil, eller burde fått en vurdering om han var det, da Utenriksdepartementet i 2008 bevilget penger til et senter for nordområdelogistikk som Tschudi var initiativtaker til.

Ikke tomanns

Tschudi innledet med å si at han ikke møter utenriksministeren på tomannshånd.

– Støre og jeg gikk i parallellklasse i barne- og ungdomsskolen. I studietiden hadde vi kontakt, men i det voksne liv er det blitt mer sporadisk, sa Tschudi.

Han fortsatte med å si at de to er med i en felles vennekrets, men at avstand i politisk ståsted gjør at de ikke har møter på tomannshånd.

Senere utdypet Tschudi da han fikk nærgående og direkte spørsmål:

– Ja, 17. mai er nevnt. Og Jonas Gahr Støre har en stående invitasjon til et middagsselskap vi arrangerer den dagen. Her kommer det 15-20 gjester. Han kommer de gangene han har anledning.

Snevrere krets

Komiteens leder Anders Anundsen (Frp) mente dette var interessante opplysninger.

– Støre har tidligere beskrevet størrelsen på vennekretsen som et sted mellom 30 og 40 personer. Nå sier du 15 til 20, spurte Anundsen.

– Vi har ikke plass til flere gjester, svarte Tschudi.

På spørsmål fra Anundsen sa Tschudi at han deler beskrivelsen av deres vennskap som utenriksministeren har tegnet i den skriftlige redegjørelsen til komiteen. Her skriver Støre blant annet at det ikke er et vennskap preget av spesiell fortrolighet eller nærhet.

Tschudi sa også at han aldri overveide at nordområdeprosjektet og samarbeidet med UD kunne bidra til å sette utenriksministerens habilitet under press.

– Det slo meg faktisk ikke i det hele tatt, sa rederen.

Milliard-drift

Tschudi opplyste at hans rederi, Tschudi Shipping Company AS, omsetter for 1 milliard kroner i året. Støtten på 6 millioner kroner til nordområdesenteret kunne derfor ikke sies å utgjøre noen stor del, men «det er jo penger».

Tschudi la til at rederiet de siste tre årene ikke har gått med overskudd, men tvert imot «tapt svært store penger».

Tschudi understreket at han ikke har hatt kommersielle interesser i nordområdesenteret:

– Tvert om kostet innsatsen oss penger og tid, mens andre har kostnadsfri tilgang til kunnskapen. Mitt engasjement er kun ut fra et engasjement for nordområdeproblematikken, sa Tschudi.

På oppfølgingsspørsmål om økonomi, kunne han ikke utelukke et engasjementet er noe hans rederi kan tjene på, på sikt. Men la til at det gjelder alle andre aktører også. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse