JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blir friskere av å jobbe litt

De som jobber mens de er syke blir raskere friske og ender sjeldnere som uføre. Det er en av konklusjonene seniorforsker Knut Røed la fram på den nasjonale IA-konferansen fredag.

Da den nye avtalen om et inkluderende arbeidsliv ble inngått i februar i år var økt bruk av graderte sykemeldinger et av de sentrale grepene for å få ned sykefraværet. Knut Røed har, sammen med forskerkolleger fra Frischsentret og Folkehelseinstituttet, studert hvordan det går med ansatte som får gradert sykemelding i stedet for full sykmelding.

Konklusjonene har presenterte for over 500 representanter for myndigheter, arbeidslivet og forskningen på IA-konferansen fredag var at det er en veldig sterk og positiv effekt av gradert sykemelding:

– Det gir kortere sykefravær i første omgang.

– Det gir færre tilbakefall i form av nye sykemeldinger eller overgang til uføretrygd.

– Det gir høyere sysselsettingsgrad i ettertid.

Røed og hans kolleger peker på tre mulige forklaringer:

Det blir mindre attraktivt for ansatte å misbruke sykemeldingsordningen. Arbeidsgivere får et sterkere press på seg for å tilrettelegge arbeidet. Det å jobbe litt kan ha en positiv helseeffekt når det er snakk om rygg- og skjelettlidelser eller letter psykiske lidelser, som er blant de fraværsgrunnene som har økt mest de siste årene.

Annonse

Flere saker

Annonse