JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skader seg i skolen

«Kuttet av fingeren», «Kvestet av båndsag», «Fikk håret revet av», «Bøtelagt for elevskade».

Dette er noen av flere overskrifter i media de siste årene.

Alle omhandler bruk av arbeidsutstyr som ledd i praktisk opplæring, og viser at både ansatte og elever skader seg på arbeidsutstyr i den videregående skolen.

– Les også: 52 døde på jobb

Arbeidstilsynet varsler derfor tilsyn på skoler rundt om i hele landet, og fokus i tilsynene vil være på arbeidsutstyrets tekniske tilstand, og om de som skal bruke det får god nok opplæring.

Tilsynet vil rette søkelyset på hvordan skoleeier ivaretar sitt helse-, miljø og sikkerhetsansvar når arbeidsutstyr er en del av undervisningen.

Når elever bruker arbeidsutstyr som ledd i praktisk opplæring, og arbeidet foregår under forhold som kan innebære fare for liv og helse, er de å anse som arbeidstakere og omfattes da av vernebestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

– Les også: Hysj, hysj, hysj...

– Vi vet at ungdom er mer utsatt for arbeidsulykker enn eldre. Skoleeier skal ikke bare sikre at ungdommene får god opplæring, men også sørge for at arbeidsplassen deres er trygg, sier Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet sender i disse dager ut varsel om tilsyn til utvalgte videregående skoler i alle landets fylker.

Allerede i mars sendte Arbeidstilsynet ut brev til alle fylkeskommuner i landet med informasjon om den kommende tilsynskampanjen.

– Fylkeskommunene må også være beredt på å kartlegge og dokumentere status på skolene som ikke får besøk, sier Finboe Svendsen.

– Les også: 60 barn skades hver dag

Fokus i tilsynene vil være på arbeidsutstyrets tekniske tilstand, og om de som skal bruke det får god nok opplæring.

Vedlikehold av anlegg, utstyr, maskiner og arbeidsplasser er avgjørende for å fjerne farer på arbeidsplassen og skape et sikkert arbeidsmiljø.

I mange tilfeller oppstår ulykker fordi det ikke er blitt foretatt hensiktsmessige risikovurderinger, eller fordi vedlikeholdet er blitt neglisjert.

– Elever og lærere skal ha nødvendig personlig verneutstyr til disposisjon, og det må sørges for at det blir brukt. Det skal også gis nødvendig opplæring for å kunne bruke utstyret på en sikker måte, sier Finboe Svendsen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse