JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei til vikaravtale, nye problemer i vente

LO skal si opp vikarbyråavtalen. I NHO har utfasingen av denne avtalen allerede skapt åpen krangel mellom landsforeningene. Også i LO-familien er det ventet at familieidyllen blir satt på prøve.

torgny.hasaas@lomedia.no

Mandag vedtok LOs sekretariat å si opp tariffavtalen for bemanningsbyråer mellom LO og NHO. Dette var en forutsetning for enigheten i frontfaget.

I stedet skal tariffavtalene for hvert enkelt område også omfatte innleide fra bemanningsbyråer. Dersom en virksomhet innen Industrioverenskomsten leier inn vikarer, skal Industrioverenskomsten gjelde også for de innleide.

– Les også: Arbeidsgiverkrangel kan gi renholdsstreik

Kjøreregler

Dette har allerede skapt en åpen konflikt mellom NHO Service og de andre landsforeningene i NHO. Men heller ikke innen LO er det tro på at det nye tariffsystemet for vikarer vil komme på plass friksjonsfritt.

– Det blir en utfordring å lage kjøreregler mellom forbundene, sier Knut Bodding i LO. Bodding er leder av LOs Forhandlings- og HMS-avdeling.

– Hvis en vikar blir leid ut til en annen bransje, må han da bytte forbund, spør Bodding som et eksempel på problemstillinger som kan bli aktuelle.

– Det kan være nødvendig å lage et sentralt register over vikarer. Uansett kommer LO til å spille en viktig koordineringsrolle når det nye systemet skal på plass.

Allerede nå har det blitt sprik også på LO-siden. Handel og Kontor og Virke har hatt en overenskomst siden 1998 for bruk av vikarer. Den vil de fortsette å bruke, og de går ikke over på løsningen fra frontfaget. Transportarbeiderforbundet vil derimot bruke den nye frontfagsløsningen.

Møkkavtale

Leder i Industri Energi, Leif Sande, mener det er trist at LO sier opp bemanningsbyråavtalen.

– Den avtalen er ingen god avtale. For å si det rett ut det er en møkkaavtale, men den er opprettet i en tariffperiode under fredsplikt. Vi har aldri fått anledning til å forhandle på den med streikerett. Derfor er det en uferdig avtale, som kunne vært bedre, sier Sande til LO-Aktuelt.

– Fordelen med den avtalen var at da hadde vi en lik avtale for hele LO. Da hadde vi sluppet den store diskusjonen som kommer nå om hvem som har organisasjonsretten til de ulike medlemmene, sier Sande.

Men han understreker overfor LO-Aktuelt at han ikke ønsker noen omkamp. Han bare registrerer at LO nå har valgt en annen vei.

Annonse
Annonse