JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Momskutt på frukt og grønt

For å bedre folkehelsa må sunn mat bli billigere og usunn mat dyrere, mener stortingsrepresentant Geir-Ketil Hansen (SV).

mari.valen@anb.no

Nå tar stortingsrepresentanten til orde for å fjerne momsen på grønnsaker og frukt. Samtidig ønsker han å legge avgifter på usunn mat, som for eksempel matvarer med mye sukker, mettet fett og salt.

– Staten må gjøre det lettere for folk å velge et sunt kosthold. For å påvirke nordmenn i retning av et sunnere liv ønsker jeg momskutt på frukt og grønt, og en reduksjon av avgiftene på nøkkelhullsprodukter og andre sunne matvarer. Matprisene skal ikke være et hinder for godt kosthold, sier Geir-Ketil Hansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er i en interpellasjon til finansminister Sigbjørn Johnsen at SVs stortingsrepresentant fra Nordland utfordrer regjeringen på hvordan de kan ta i bruk prisvirkemidler for å belønne forbrukerne for å kjøpe sunn mat.

Vi dropper grønnsakene

Hele 85 prosent nordmenn får i seg for lite grønnsaker, viser tall fra den omfattende Norkost-undersøkelsen som ble lagt fram fredag. Vi er også for dårlige til å spise grove kornprodukter og fet fisk, men spiser for mye rødt kjøtt.

SV-politikeren peker på at livsstil er hovedårsaken til svært mange av våre alvorligste sykdommer, som ulike kreftsykdommer, hjerte- og karsykdommer, diabetes og lungesykdommer.

– Ofte knyttes disse sykdommene til alkohol, tobakk, kosthold og fysisk aktivitet. Det betyr at vi kan gjøre noe med situasjonen. Livsstil er selvfølgelig et individuelt ansvar, men det er også et samfunnsansvar. Verdens helseorganisasjon har understreket nettopp det, påpeker han.

– Fraværende i helsedebatten

Nå etterlyser Hansen at finansdepartementet også må bli en del av regjeringens helhetlige, forebyggende helsepolitikk.

– Skatte- og avgiftssystemet er på mange måter fraværende i helsedebatten. Regjeringen kan ikke vedta en helsepolitikk uten at den største motoren i samfunnsutviklingen – økonomien – drar samme vei. Derfor må prispolitikken med på laget, sier Hansen.

Hansen understreker at han ikke ønsker å rette pekefingeren mot folks livsstil, men at helsepolitikk er et viktig samfunnsansvar.

– Jeg er enig med Per Fugelli i at vi må passe på at det ikke blir et sunnhetshysteri i Norge. Samtidig kan vi ikke behandle oss ut av helseproblemene vi står overfor. Det er kun hvis vi tar radikale grep på det helseforebyggende planet, at vi kan gjøre folkehelsa bedre, slår han fast. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse