JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk tre lønnstrinn

De siste pengene fra årets lønnsoppgjør er fordelt. Distribusjonsleder Anne Merethe Pedersen fikk tre lønnstrinn.

frode.ronning@lomedia.no

Det er lange dager som distribusjonsleder på Østlandsterminalen. Anne Merethe Pedersen jobber full arbeidsuke i lokalene på Robsrud, og i tillegg bruker hun 2-3 timer hver dag på kontorarbeid, som planlegging og forberedelser.

Nå får hun litt uttelling i form av høyere lønn.

– Dette er veldig bra. Det er lenge siden distribusjonslederne har blitt løftet, sier Pedersen.

Hun har fått tre lønnstrinn, og øker dermed til trinn 57. Det gir rundt 470.000 kroner i årslønn.

Da har hun 33 ansatte i teamet, som til sammen gir litt over 24 årsverk.

Penger til fordeling

Under det sentrale tariffoppgjøret i vår ble det satt av ti millioner kroner til en såkalt justerings- og normeringspott. I tillegg ble det satt av 13 millioner kroner fra en lav- og likelønnspott. Denne siste potten er også kjent som «50-øringen», som alle forbundene i LO forhandlet seg fram til.

– Formålet med justerings- og normeringspotten er blant annet å rette opp skeivheter som er skapt samt løfte enkeltstillinger, sier forbundssekretær Gerd Øiahals i Postkom. Hun deltok i høstens forhandlinger.

Allerede under hovedoppgjøret i mai ble det lagt føringer for fordeling av pengene i årets justerings- og normeringspott. Disse tre gruppene skulle prioriteres:

– Førstelinjeledere

– Teknisk personell

– Ansatte i stab/støttefunksjoner og ledelse

Størst gruppe

– Førstelinjelederne er den største gruppa som har fått tillegg i høst. De fleste, men ikke alle førstelinjelederne fikk, for tillegget avhenger blant annet av størrelsen på enheten, forklarer forbundssekretær Gerd Øiahals i Postkom.

Blant førstelinjelederne er det fire store grupper:

– Daglig leder på postkontorer

– Distribusjonsledere i distribusjonen

– Produksjonsledere i terminalene

– Transportlederne

– Blant førstelinjelederne som fikk tillegg, fikk flertallet 2-3 lønnstrinn. Noen fikk mer og noen fikk mindre, forteller Øiahals.

Anne Merethe på Østlandsterminalen mener distribusjonslederne ville hatt enda høyere lønn, om de fikk like høy uttelling for hvert årsverk de leder, som daglig ledere på postkontorene.

På årsbasis blir virkningen av pengene fra justerings- og normeringspotten samt lav- og likelønnspotten 66 millioner kroner. Dette er fordi tilleggene fra justerings- og normeringspotten har virkning fra 1. oktober, mens lav- og likelønnspotten har virkning fra 1. juli.

Færre i teknisk

Blant teknisk personale var det et fåtall som fikk tillegg.

Den siste gruppa som ble prioritert var ansatte i stab, støttefunksjoner og ledelse. Denne gruppa finnes på hovedkontoret i Oslo, samt ute i regionene. Det dreier seg i hovedsak om saksbehandlere, førstekonsulenter, rådgivere og seniorrådgivere.

Blant dem som fikk tillegg i denne gruppa, var det normale ett-to lønnstrinn opp.

– Vi som har forhandlet er fornøyd med årets resultat. Men som alltid er det noen som er misfornøyd og noen som er fornøyd. Det er dessverre ikke nok penger til å løfte store grupper under justerings- og normeringsoppgjøret, sier Øiahals.

Produksjonsarbeiderne og kundebehandlerne fikk mer

Postkom forhandlet om fordeling av en pott på 13 millioner til lav- og likelønn. Resultatet ble at forbundet løfter vanlige produksjonsarbeidere ved terminalene.

Begynnerlønna for ansatte uten ansiennitet er fortsatt på lønnstrinn 19 - 287.800, men etter høstens oppgjør stiger produksjonsarbeiderne på terminalene raskere i lønn. Allerede etter to år får de lønnstrinn 21, mens de tidligere måtte vente fem år på å få lønnstrinn 20. Også for høyere ansiennitet kommer lønnsopprykkene raskere. Toppen blir nådd etter 24 år, med lønnstrinn 30. Tidligere var toppen lønnstrinn 29 etter 28 år.

Også noen av kundebehandlerne ble tilgodesett. Dette er en kvinnedominert gruppe. Kundebehandlerne i lønnstrinn 35 ble løftet til 36.

– Mer til bud og nestledere

Distribusjonsleder Anne Merethe Pedersen mener postbudene må prioriteres i kommende lønnsoppgjør.

– Lik lønn for likt arbeid burde bety at postbud skulle hatt like høy lønn som kundebehandlere på postkontorene. Postbudene er også kundebehandlere og møter kundene ute hver eneste dag, sier hun.

Hun mener også at nestlederne i distribusjonsteamene burde hatt høyere lønn.

Fikk to lønnstrinn

Seniorrådgiver Karstein Furø fikk to lønnstrinn ekstra i høstens oppgjør. Han har arbeidssted på Posthuset i Oslo, og jobber i divisjon logistikk, med IKT-løsninger for godshåndtering.

- Jeg er veldig godt fornøyd med oppgjøret, og synes Postkom for øvrig gjør en kjempejobb for lønns- og arbeidsvilkår, sier Furø.

Han liker at Postkom legger til grunn et rettferdighetsprinsipp under de sentrale forhandlingene, og at skeivheter kan rettes opp i justerings- og normeringsoppgjøret.

Annonse

Flere saker

Annonse