JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbjakt på Facebook

Annenhver ungdom bruker sosiale medier når de er på jobbjakt.

En ny arbeidslivsundersøkelse viser at over halvparten av de yngste arbeidstakerne (18-24 år) bruker Facebook, LinkedIN og Twitter aktivt i jakten på ny jobb.

Det er en økning på hele 12 prosentpoeng på ett år, viser undersøkelsen som InFact har utført for bemanningsselskapet Xtra personell.

– Les også: Tar med jobbmail i påsken

Jobbsøkere tar i bruk stadig flere nye kanaler i jakten på en jobb. Totalt sett bruker rundt 30 prosent av befolkningen sosiale medier enten til å orientere seg i jobbmarkedet, eller for å søke.

Denne andelen har vært relativt stabil siste to år, men i årets undersøkelse ser man altså en markant økning blant de yngste.

– Det er ikke uventet at de unge er de ivrigste brukere av sosiale medier i jobbsøkingsprosessene, sier Hanne Zimmermann (bildet), administrerende direktør Xtra personell Norge.

– Dette er en trend de fleste virksomheter må ta innover seg. I dag ser vi at mange arbeidsgivere supplerer den tradisjonelle stillingsannonsen med distribusjon på sosiale medier, eksempelvis gjennom lenkeutlegging på Facebook og Twitter. I framtiden tror jeg vi får se enda større grad av rekrutteringskampanjer som er skreddersydd for sosiale medier.

– Les også: Smart på jobben

Foreløpig er den viktigste jobbsøkingsaktiviteten på sosiale medier av uformell art. Her får man tips fra venner og bekjente om ledige jobber eller man bygger nettverk som på sikt kan bistå med å få en jobb.

– Vi har også sett eksempler på at folk bevisst bygger sin egen merkevare gjennom en blogg. Det tror jeg vi får se mer av i tiden framover, sier Zimmermann.

– Les også: Sjefen er redd for nettbrett

Det er nesten ingen forskjell mellom kjønnene, men de eldste arbeidstakerne er minst aktive.

Folk bosatt i Oslo er de ivrigste sosiale jobbjegerne. Her svarer 45 prosent at de enten bruker sosiale medier til å søke jobb eller orientere seg i jobbmarkedet.

De minst ivrige holder til i Midt-Norge. Her sier bare 19 prosent at de benytter sosiale medier i jobbjakten.

Hele 53 prosent av de med lavest inntekt sier de bruker sosiale medier i jobbjakten.

– Det er nok rimelig å anta at inntektsvariabelen henger sammen med aldersvariabelen. At de unge også tjener minst, sier Zimmermann.

– Les også: Redder ikke jobben

Undersøkelsen viser også at flere benytter seg av sosiale medier til jobbjakt i privat sektor enn i det offentlige.

Spesielt hotell og restaurantbransjen skiller seg ut, hvor over 60 prosent av de spurte har søkt jobb eller orientert seg i markedet via sosiale medier.

Til sammenligning er det ansatte innenfor helse- og omsorgssektoren som troner på toppen i det offentlige, hvor nærmere 35 prosent har gjort det samme.

– Les også: På jobbjakt med sosiale medier

– Det er interessant å se hvordan ansatte innen hotell og restaurant tydeligvis har opparbeidet en sterk kultur for å orientere seg i jobbmarkedet via sosiale medier, sier Zimmermann.

– En grunn kan være at det er en bransje med høy «turnover», hvor omfanget av jobb-bytte er høyere enn i andre bransjer. Hva er vel da mer naturlig enn å målsøke ledige stillinger i sosiale medier, gjerne etter tips fra personlige kontakter og egne nettverk. Samtidig er hotell- og restaurantbransjen en bransje med mange unge ansatte, og det bidrar også til å forklare den høye andelen,

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført av InFact den 20.-22. mars, og 1.008 mennesker ble spurt over telefon. (ANB)

Annonse
Annonse