JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takker helsepersonell

Statsråd Inga Marte Thorkildsen takker helsestasjoner, jordmødre og sykehus for at Norge topper mamma-listen.

christina.halvorsen@anb.no

For tredje år på rad er Norge kåret til det beste landet å være mor i. Det går fram av en rapport fra Redd Barna, melder NTB. Ifølge Redd Barna tar Norge også førsteplassen som verdens beste ammeland, og også som verdens beste land å være kvinne i.

– Les også: Verdens beste land for mødre

Dette er barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) svært glad for.

– Jeg er veldig stolt av at vi er kåret både til det beste landet for mødre, for ammende og for kvinner. Det er helt fantastisk, sier Thorkildsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Godt land for fedre

Thorkildsen sier hun regner med at Norge da også er et veldig godt land for fedre.

– Les også: Pappapermen åpnet øynene

– Dette mener jeg er to sider av samme sak. Noe av grunnen til at vi er så gode for mødre er også at vi har lagt til rette for mer likestilte foreldreskap. Det gir bedre oppvekstvilkår for barn, og det gjør det lettere for kvinner å amme selv om de er i arbeid, fordi det blir en naturlig ting at man er foreldre samtidig som man er arbeidstaker, sier Thorkildsen.

Takker helsepersonell

Thorkilden påpeker at det er mange som gjør en viktig jobb for at Norge topper listen.

– Les også: Krever likestilling innen helse

– Det er mange som gjør en enormt verdifull innsats på helsestasjonene rundt omkring, blant jordmødre og på sykehus. De gjør en utrolig viktig jobb for at vi har kommet dit vi er i dag, og det har jeg lyst å takke dem for. Jeg vet av egen erfaring hvor viktig det er i en sårbar fase, både når man er gravid, føder og skal amme. Da er det avgjørende for kvinner og menn at de føler seg trygge og at barnet skal få et best mulig utgangspunkt i livet sitt, sier statsråden.

Vil bli enda bedre

Thorkildsen understreker imidlertid at det fortsatt er mer å gjøre i Norge.

– Les også: Snekret ny kontantstøtte

– Vi kan alltid bli enda bedre. Mange opplever å bli diskriminert etter at de har vært ute i fødselspermisjon. Vi vet at det for mange er vanskelig å få ammet på jobb. Det skal vi se på ganske snart. Vi vet at mange pappaer ikke får muligheten til å være så lenge hjemme med barna som de gjerne vil, fordi de ikke er klar over rettighetene sine, møter diskriminering fra arbeidsgiver, eller det er en mor som vil ha hele permisjonen for seg selv, sier Thorkildsen.

– Fæle kontraster

Den internasjonale tilstandsrapporten for mødre og barn utgis for 13. gang og omfatter situasjonen i 165 land. Mens Norge rangeres som det beste landet å være mor i, ligger Niger i Afrika nederst på lista.

– Les også: Lover milliarder til barne- og mødrehelse

– Det er veldig mange som ikke har det på den måten vi har det. Det er noen kontraster i rapporten som er veldig sterke, og det er fælt å tenke på. Det er jo for eksempel mange som ikke får ammet fordi de ikke har nok næring selv. I noen land må kvinner regne med å miste et barn i løpet av livet. I andre land må hver tredje kvinne regne med å dø i fødsel, påpeker Thorkildsen.

– Vi vet at vi ligger ganske dårlig an på noen viktige tusenårsmål som angår likestilling og mødrehelse, og sånn kan vi ikke ha det. Der må vi gjøre en jobb internasjonalt for å få flere land med på at dette er helt avgjørende for at menneskerettighetene skal bli oppfylt og at land skal utvikle seg, påpeker statsråden. (ANB)

Annonse
Annonse