JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innvandrere til topps

Stadig flere innvandrere tar høyere utdanning. Spesielt jentene strømmer til universiteter og høgskoler som aldri før.

Fra 2007 til 2010 økte antallet med 27 prosent.

– Jeg har alltid hatt høye ambisjoner, og det har derfor vært naturlig for meg å ta høyere utdanning, sier Samina Ansari til studentavisen Universitas.

Hun ble født i Afghanistan, og flyttet til Norge som 10-åring. Nå studerer hun juss på Universitetet i Oslo (UiO).

Kunnskapsdepartementets tilstandsrapport for universitets- og høyskolesektoren for 2012, viser at stadig flere nordmenn med ikke-vestlig bakgrunn tar høyere utdanning. Best ut kommer jentene med ikke-vestlig bakgrunn, og halvparten av disse studerer i Oslo.

– Les også: Utlendingene tar over

Alt tyder på at trenden vil fortsette, og at Oslo vil få stadig flere studenter med innvandrerbakgrunn.

– Tendenser som dette bruker ofte å holde seg over lang tid. Selv om tallene kan variere, tror jeg denne utviklingen vil fortsette i flere år, sier prosjektleder og faglig ansvarlig for Kunnskapsdepartementets tilstandsrapport, Ingvild Marheim Larsen.

– Les også: Innvandrerbarn studerer mest

– Jeg er ikke overrasket over disse tallene i det hele tatt. Jeg merker det jo også selv at antallet kvinner av utenlandsk opprinnelse som tar høyere utdanning øker, sier Ansari.

Hun kommer selv fra en høyt utdannet familie, men moren hennes måtte til Russland for å bli professor, siden kvinner ikke hadde lov til å ta høyere utdanning i Afghanistan. Ansari tror at mange ser på det som et frihetssymbol å ha muligheten til å ta høyere utdanning.

– Jeg tror at mange kvinner med innvandrerbakgrunn ser på muligheten til å ta høyere utdanning som et symbol på frihet. I mange ikke-vestlige land er det jo svært vanskelig for kvinner å studere, sier jusstudenten. (ANB)

Her kan du lese mer om innvandrerjenter og utdanning

Annonse
Annonse