JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt i Hammerfest og Melbu?

Norway Seafoods vil legge ned anleggene i Hammerfest og Melbu. «Nå må myndighetene på banen med tiltak for å sikre en fortsatt landindustri», mener Hans Johan Dahl, forbundssekretær i NNN.

jo.hestnes@lomedia.no

I en pressemelding fra moderselskapet, Aker Seafoods ASA, blir det pekt på at foredlingsbedriftene i Norway Seafoods har hatt svak lønnsomhet i en lengre periode. Rapporten som nå foreligger anbefaler selskapet å satse kun på et stort filétanlegg i Finnmark, Båtsfjord, og et i Nordland, Stamsund. Dette vil bety nedleggelse i Melbu og Hammerfest, to av de stedene i landet med sterkest tradisjon for videreforedling.

Svært alvorlig

Vurderingene fra Aker Seafoods har fått NNN til å se rødt. Forbundssekretær Dahl, med ansvaret for fiskeindustrien i NNN, ser svært alvorlig på situasjonen:

- Dette er et rop om at det offentlige kommer med tiltak som gjør det mulig å opprettholde landindustrien.

NNN har tidligere gått inn for at mer av fisken må tas opp utenom torskesesongen i årets tre første måneder. Forbundet vil ha igjen en del av kvoten til høsten som tradisjonelt er den stilleste perioden.

Forbundet vil også at båter som leverer fersk fisk får ekstrakvote. Dette fordi mer og mer av råstoffet blir levert frossent, og en større del av flåten har blitt rene frysetrålere. Ikke minst vil NNN at den såkalte tilbudsplikten blir en reell bearbeidingsplikt, for å sikre at råstoffet blir videreforedlet på norske anlegg.

Stoltenberg har nøkkelen

Forbundssekretær Dahl mener at statsministeren selv må på banen:

- Stoltenberg sitter med avgjørelsen. Jeg er ganske sikker på at om rammevilkårene blir riktige, vil Aker Seafoods snu.

NNN vil sammen med LO jobbe aktivt for å få på plass rammevilkårene.

- Vi kommer til å stå på til the bitter end, lover Dahl, og retter samtidig en advarende pekefinger mot Aker Seafoods:

- Vi vil aldri akseptere at Røkke legger ned anlegg samtidig som han beholder konsesjonene.

Vrient for Aker

Aker Seafoods peker i pressemeldingen på at en eventuell endring i anleggsstrukturen forutsetter endringer i vilkårene knyttet til Aker Seafoods trålerkonsesjoner. Det vil ikke bli noen enkel sak for konsernet. Både Melbu og Hammerfest har strenge vilkår knyttet til konsesjonene og i Hammerfest har kommunen 40 prosent eierandel i konsesjonene.

Annonse

Flere saker

Annonse