JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljebransjen gir seg selv miljøskryt

Oljebransjens egen miljørapportering viser blant annet at produksjonen og dermed også utslippene går ned. Men i miljøorganisasjonen Zero ristes det på hodet.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Etter hvert som olje- og gassfeltene tømmes, kreves det mer energi for å hente opp ressursene fra undergrunnen. Likevel leverer vi gode klimaresultater. Det er det grunn til å være fornøyd med, sier administrerende direktør Gro Brækken i Oljeindustriens Landsforening (OLF) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Årets miljørapportering fra olje- og gassindustrien viser både at utvinningsgraden er i verdenstoppen og at CO2-utslippene per produsert oljefat holdes på et relativt lavt nivå, mener Brækken.

Samlede CO2-utslipp fra virksomheten på norsk sokkel var 12,3 millioner tonn i 2011. Dette er en liten nedgang fra 2010, da utslippet var 12,6 millioner tonn. Men så har da også den samlede produksjonen fra norsk sokkel gått ned med 4,6 prosent sammenlignet med året før. Siden vendepunktet i 2004 har produksjonen falt med 16,6 prosent. Utslippsbildet, med stadig mer energikrevende utnytting av såkalt modne oljefelt, blir dermed pyntet på av lavere produksjon. OLF peker på at satsing på ny teknologi også reduserer utslippene.

I fjor sto oljesektoren for 26 prosent av de innenlandske, norske klimagassutslippene. I 1990 var andelen 16 prosent.

Ler også: Vil legge ned miljøverndepartementet

Uansett var 2011 et jubelår for bransjen. Store funn, høye priser og vesentlig lysere framtidsutsikter var gjennomgangstonen.

Klimagassutslippene fra olje- og gassvirksomheten er relativt stabile, men lavere enn prognosene som ble utarbeidet for noen år tilbake. Dette skyldes ifølge miljørapporteringen blant annet at næringen har gjennomført miljøtiltak som har gitt utslippsreduksjoner på mer enn 0,5 millioner tonn i perioden 2008–2011. Samtidig bidrar eksport av norsk naturgass til at Europa kan nå sine klimamål, slår OLF fast.

– Forutsetter vi at 75 prosent av naturgassen Norge eksporterer til Europa erstatter kull, spares miljøet for rundt 250 millioner tonn CO2 årlig. Det tilsvarer fem ganger Norges totale årlige utslipp. Det er ikke tvil om at Norge har en viktig rolle, både som energileverandør og i et internasjonalt klimaperspektiv, sier Brækken.

Samtidig viser miljørapporten at enkelte andre oljeprovinser kan vise til klare miljøforbedringer ved å følge eksempler fra norsk sokkel.

– En del andre produsenter har fulgt Norge og klart å redusere faklingen av gass. Dette er utelukkende positivt og gir forbedrede miljøresultater, sier Brækken.

– Les også: Dyrere for oljeindustrien

Miljørapporteringen viser en nedgang i volum av oljeutslipp. I 2011 ble det sluppet ut 19 kubikkmeter olje, mot 111 kubikkmeter året før. Utslipp av olje var fordelt på 130 hendelser, hvor en var større enn 1 kubikkmeter og 29 større enn 50 liter. Antall akutte utslipp av olje på norsk sokkel har vist en jevn, synkende tendens de siste årene.

– Hvis vi ser på utslipp som er større enn 50 liter, har det vært en tydelig nedadgående trend. Olje- og gassvirksomheten drives etter strenge miljøkrav. Da er det gledelig å konstatere at lite olje havner på havet som følge av akutte utslipp, sier Brækken.

– Les også: – Tenk klima

– Jeg synes det er vanskelig å si at man leverer gode klimaresultater når man har økt klimagassutslippene sine med 70 prosent på 20 år, og samtidig har økte utslipp per produserte enhet, kontrer politisk rådgiver Kari Elisabeth Kaski i miljøorganisasjonen Zero.

Hun mener bildet av Norge som produsent av verdens reneste olje er en sannhet med modifikasjoner. Blant annet har flere land i Midtøsten begynt å produsere renere, ikke minst på grunn av nyere felt og elektrifisering av utvinningen.

– Det er klart at vi har ny teknologi, og produserer renere enn mange andre land, men vi tar ikke i bruk tekologien som lar oss produsere uten utslipp. Det er ikke nok prestisje knyttet til det å produsere uten utslipp, sier Kaski.

– Les også: Flere klimaskeptikere

Hun mener det er mye fokus på sykkelveier, bilbruk og miljøvennlige hus her til lands, men mindre fokus på de sektorene som virkelig slipper ut klimagasser.

– Det er viktig at folk flest kan gjennomføre tiltak, men det som virkelig vil monne er at den største utslippssektoren gjør egne tiltak, slår Kaski fast. Petroleumsnæringen står dessuten for en stadig større andel av utslippene her til lands, etter hvert som fastlandsindustrien og andre lykkes med kutt.

– Det er ikke greit å legitimere utslipp i Norge med at man eksporterer naturgass til Europa. Man kan ikke garantere at gassen erstatter kullkraft heller. Hvert land har et eget ansvar for å kutte egne utslipp, avrunder Kaski. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse