JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nøkkelen til frihet

God opplæring i norsk og samfunnskunnskap er nøkkelen til frihet for mange innvandrere, sier Inga Marte Thorkildsen.

christina.halvorsen@anb.no

550 deltakere fra Kommune-Norge var tirsdag og onsdag denne uken samlet til konferanse om norskopplæringen for nyankomne innvandrere.

Der presenterte barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) et nytt rundskriv til Lov om introduksjonsordning og norskopplæring for nyankomne innvandrere.

– Les også: Innvandrere kartlegges

I rundskrivet har departementet samlet lovverket og tolkningene til departementet.

– Det er en konkretisering av regelverket og skal være et greit oppslagsverk for dem som jobber ute i kommunene, slik at de vet hvordan de skal gi best mulig opplæring, sier Thorkildsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Thorkildsen påpeker at dette er et viktig rundskriv.

– Hvis vi ikke gir god opplæring i norsk og samfunnskunnskap og tilbyr gode introduksjonsprogram til nyankomne innvandrere, klarer vi heller ikke å få til et velfungerende demokrati. Jeg er veldig opptatt av at vi skal sørge for at alle får de grunnleggende ferdighetene og kunnskapen som skal til for at de skal kunne delta og få seg et arbeid. Det er nøkkelen til frihet, sier Thorkildsen.

– Les også: Støtter forslag om helsesjekk

– Det at vi lykkes med norskopplæringen og introduksjonsprogrammet er helt avgjørende både for likestillingen, for best mulig oppvekstvilkår for barn og for å utjevne sosiale forskjeller. Har vi ikke det på stell får vi ikke god integrering, og da får vi heller ikke et velfungerende samfunn. Slike konferanser er viktig for at kommunene skal få diskutere seg i mellom hvordan de gjør dette i praksis, sier Thorkildsen.

Deltakerne på konferansen kom fra alle fylker. Ifølge Thorkildsen har Kommune-Norge etterspurt et oppslagsverk som det som nå er ferdigstilt.

Hvert år deltar mer enn 30.000 personer i norskopplæringen for nyankomne innvandrere, ifølge departementet. (ANB)

Annonse
Annonse