JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlingsstart for utsatt bransje

Grafisk bransje sliter i motbakke. Da er det enda viktigere å få til gode sentrale oppgjør, mener forhandlingsleder Knut Øygard i Fellesforbundet. I dag var det forhandlingsstart for Overenskomsten for aviser og avistrykkerier.

simen@lomedia.no

Fellesforbundets krav til Mediebedriftenes Landsforening (MBL) bygger i stor grad på hva forbundet fikk gjennomslag for i frontfagoppgjøret.

– Det er naturlig at frontfaget ligger til grunn, og vi forutsetter at vi får gjennomslag for de kravene, sier forhandlingsleder Knut Øygard, som trekker fram kravet om skjerming av helligdager som viktig for medlemmene. I skiftordning der hellig-/høytidsdager som ellers ville vært hverdager (mandag-fredag) faller på arbeidsfrie dager, krever Fellesforbundet at det opparbeides en fridag for hvert tilfelle, som kan tas ut etter avtale.

Vanskeligere lokalt

Bransjen har slitt tungt. Trykkerier har blitt lagt ned, papiravisene har opplevd gedigen opplagsnedgang. At det påvirker tarifforhandlingene, legger ikke Øygard skjul på.

– Det innebærer at det er viktig å få til gode sentrale oppgjør, siden vi nå ser at det er vanskeligere å få løst saker lokalt, sier Øygard.

– Må dere være mer forsiktige i kravene enn tidligere?

– Vi har alltid stått for fornuftige oppgjør, mener forhandlingslederen.

Fellesforbundet skal nå forhandle med motparten torsdag og fredag. Knut Øygard mener det ikke bør være noe problem å få gjennomslag for kravene.

– Hvis det blir brudd, vil det mest sannsynlig bli på fredag, opplyser han.

Følger frontfaget

Men mange av kravene er allerede framforhandlet i frontfaget. Retten til betalt pappapermisjon i to uker etter fødsel lå inne i Overenskomsten for aviser og avistrykkerier fra før, men Fellesforbundet krever nå at det også skal gjelde adopsjon. Det kreves også velferdspermisjon ved tannlegebesøk.

Som i frontfaget kreves det også i avis- og trykkeribransjen at vilkårene for innleide og fast ansatte blir de samme, og at de omfattes av Fellesforbundets overenskomst.

Når det kommer til økonomi, krever Fellesforbundet et generelt tillegg på 203 kroner per måned, som tilsvarer frontfagets 1,25 kroner per time. I tillegg inneholder kravet å heve minstelønnssatsene, skiftsatsene og satser for ubekvem arbeidstid. Fellesforbundet krever dessuten at satsen for matpengene økes til 76 kroner.

I kravene kommer det også fram at det skal jobbes for likelønn. Fellesforbundet vil også nedsette et felles utvalg som skal se på muligheten til å etablere en felles overenskomst innen virkeområdet til Avisoverenskomsten og Pakkerioverenskomsten, og at det skal foreligge en rapport innen 1. juni 2013.

Konkurranseutsatt

Dagens forhandlingsstarti Overenskomsten for aviser og avistrykkerier er også startskuddet for årets oppgjøre i grafisk bransje. Allerede førstkommende mandag overleveres kraven på sivilområdene i grafisk. Mandag 21. mai står kartonasje for tur. Nils Killi er Fellesforbundets forhandlingsleder for de sistnevnte. Han forventer ikke all verden for en konkurranseutsatt bransje som har slitt mye de siste årene.

– For sivilområdet og kartonasje er det helt naturlig at vi følger frontfaget. Det er veldig konkurranseutsatt, og det er begrenset hva vi kan hente utover det, sier forhandlingsleder Nils Killi i Fellesforbundet.

Annonse
Annonse