JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reagerer på Ap-beslutning

Reaksjonene er skarpe fra politikere og miljøhold på at Arbeiderpartiet har bestemt seg for å tildekke ubåtvraket utenfor Fedje.

Dersom Aps standpunkt også blir regjeringens, vil 65 tonn kvikksølv bli tildekket på havbunnen sammen med ubåtvraket.

Det er hensynet til en mest mulig sikker løsning som er begrunnelsen for beslutningen, bekrefter sentrale kilder i Arbeiderpartiet overfor Bergens Tidende.

Ifølge avisen kommer saken opp i statsråd allerede fredag.

– Framtidige problemer

Konsekvensene av Aps beslutning er at miljøproblemene overlates til framtidige generasjoner, sier rådgiver Sigurd Enge i Bellona til NTB.

Han minner om at tre hovedalternativer for hvordan ubåtvraket og kvikksølvet bør håndteres, er utredet. Tildekking av både vrak og kvikksølvlast er ett av alternativene.

– Dette alternativet vil garantert innebærer miljørisiko på sikt, sier Enge.

Men heller ikke de to andre hovedalternativene, å heve vrak og last eller bare heve kvikksølvet og tildekke vraket, er uten risiko, poengterer han.

– Å bare heve kvikksølvet, mens selve vraket tildekkes, er for dårlig utredet, sier Enge.

Enge mener dette likevel kan være det beste alternativet. Kvikksølvet bør fjernes ved hjelp av fjernstyrte ubåter og dykkere, og bunnen må slamsuges før selve vraket tildekkes, mener Enge.

– Sånn går det

– Sånn går det når økonomer får styre nasjonen, sier Kurt Oddekalv, leder av Norsk Miljøvernforbund, til NTB.

– Jeg er ikke overrasket, men skuffet. Nok en gang har Arbeiderpartiet bløffet velgerne ved å love en ting, men gjøre det stikk motsatte, sier stortingsrepresentant Arne Sortevik (Frp).

Sortevik sier vestlendingene nå må reise seg i flokk og si at man ikke aksepterer dette løftebruddet fra regjeringen.

– Jeg er oppgitt, frustrert og helt uenig i beslutningen, sier Fedje–ordfører Kristin Handeland (Ap) til bt.no

Hun fikk vite om Aps beslutning om å dekke til ubåten gjennom avisen og sier hun er veldig lite fornøyd med å ikke ha blitt orientert via partiet i en så viktig sak.

– Svik overfor velgerne

I likhet med Frps Arne Sortevik minner også Bellonas Sigurd Enge om at tidligere fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) garanterte at ubåten skulle opp. Det gjorde hun da hun besøkte Fedje.

– Derfor vil en beslutning om tildekking av ubåten og dens last nå være et svik overfor velgerne på Vestlandet, sier han.

Tildekking vil også få konsekvenser for oppdrettsnæringen og fiskeriene på sikt, mener Enge.

– For det er ingen Tsjernobyl–sarkofag som skal tildekke vraket, men grus og sand, påpeker han.

– Heving ikke noe problem

Den tyske ubåten U-864 ble senket i 1945 og funnet igjen i 2003. Da ble det konstatert at den har minst 65 tonn kvikksølv om bord. Dette medfører sterk forurensningsfare, og både lokalbefolkningen, politikere og miljøorganisasjoner har forlangt at ubåten blir hevet.

Kurt Oddekalv sier at kvikksølvet i ubåten er nok til å forurense hele norskekysten dersom det kommer ut. Han mener det ikke er noe problem å heve båten da Norge er verdens ledende nasjon på undervannsteknologi. Heller ikke Enge tror det vil være uløselig teknisk sett. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse