JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Splittet svensk LO til valg

To uker før kongressen er svensk LO splittet i synet på hvem som skal overta lederklubba etter Wanja Lundby-Wedin.

Innad i valgkomiteen er frontene fastlåste og flere forbundsledere begynner å bli alvorlig bekymret for at det kan gå mot en kampvotering på kongressen – og for konsekvensene det kan ha.

- Om LOs neste leder velges av et knapt flertall kommer arbeidsgiverne umiddelbart til å hevde at det er ytterligere et tegn på et svekket LO, sier Ella Niia, leder for Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet til Arbetet.se (tidligere LO-Tidningen). Hun frykter at et flertallsvalg av ny leder også kan skape en varig splittelse innad i LO.

Også andre forbundsledere er bekymret over utsiktene til en kampvotering, men påpeker at det ennå er tid til å finne et kompromiss.

Steile fronter

Allerede før årsskiftet var fire kandidater nominert til å overta som LO-leder etter Wanja Lundby-Wedin. Alt valgkomiteen har maktet til nå er, ifølge Arbetet.se, å dele seg i to:

Et stort mindretall støtter Karl-Petter Thorwaldsson, med bakgrunn fra Metallarbetarförbundet og ABF (tilsv. AOF).

Kommunalarbetarförbundet nestleder, Thomas Baudin, skal ha støtte fra et knapt flertall i valgkomiteen.

Valgkomiteens leder, Byggnadsarbetarförbundets Hans Tilly, har varlset at komiteen vil legge fram en innstilling 22. mai – fire dager før kongressen skal velge den nye LO-lederen.

Dype røtter

Den erfarne fagforeningsjournalisten Tommy Öberg beskriver valgkampen som nå pågår som kulminasjonen på en 30 år lang periode med økende spenninger innad i LO. Han trekker linjene tilbake til lønnsoppgjøret i 1983. Da brøt Metallarbetarförbundet for første gang ut av den tariffpolitiske LO-samordningen og inngikk avtale med sin motpart, Verkstadsföreningen.

Siden har industriforbundene stadig oftere søkt sammen i sin egen samordning. Parallelt har anklagene om manglende samarbeidsvilje kommet fra de øvrige LO-forbundene.

- Siden den gang har et fortrolig samarbeid aldri riktig blitt gjenopprettet. Det har funnes – og finnes – en mistillit som ikke vil forsvinne, skriver Öberg i sin analyse av situasjonen, publisert hos Arbetet.se.

Öberg er særlig bekymret for at resultatet kan bli en LO-ledelse der ingen har bakgrunn fra industriforbundene.

- Det kan føre til at industriforbundene i større grad velger bort LO. Ingen tror at de kommer til å levere inn noen formell søkand om utmelding. Men samarbeidet i framtidige lønnsoppgjør kan meget vel komme til å handle om et svekket «rest-LO», skriver Öberg.

Annonse
Annonse