JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Presidenten skal mekle

Presidenten vil forsøke å få greske partier til å danne en bred samlingsregjering, men få tror han vil lykkes.

Imens stiger oppslutningen om venstrealliansen Syriza, som vil bryte avtalen Hellas har inngått med EU.

Det var lørdag ventet at president Karolos Papoulias skulle ha samtaler med en rekke partiledere. Men å finne en felles politisk plattform som vil få flertall i den nye nasjonalforsamlingen, anses som en nærmest umulig oppgave.

Arbeiderpartiet PASOK måtte fredag gi opp forsøket på å danne regjeringen, og tidligere i uken har både konservative Nytt Demokrati og venstreradikale Syriza kastet inn håndkleet.

Hvis landets snart 83 år gamle president ikke klarer å overtale partiene til å danne en midlertidig kriseregjering, vil det etter alt å dømme bli nyvalg i midten av juni. Men innen den tid kan Hellas få problemer med å oppfylle reformpolitikken og kuttene som er avtalt med EU, pengefondet IMF og Den europeiske sentralbanken.

Dessuten er det heller ikke gitt at et nyvalg vil gjøre den politiske situasjonen mer avklart.

– Jeg er overbevist om at det kommer et nyvalg, men det løser antakelig ingenting, sier Tom Terkelsen Kristensen, lektor ved Hellas–studiene ved Københavns Universitet, til nyhetsbyrået Ritzau.

– Velgerne har talt

I valget sist søndag støttet et flertall av greske velgere partier som er imot avtalen som Hellas har inngått med EU, og som innebærer dype budsjettkutt i bytte mot kriselån.

Syrizas leder Alexis Tsipras avviser muligheten for at partiet vil delta i en regjering som godtar avtalen.

– Det er ikke venstrealliansen som har avvist denne planen, men det greske folk som sa nei på valgdagen, sa Tsipras fredag.

Et nyvalg vil etter alt å dømme bli holdt i midten av juni, og da ligger det an til at Syriza vil få en enda større andel av stemmene. En meningsmåling viser at venstrealliansen ligger an til å få 27,7 prosent av stemmene, nesten 11 prosentpoeng mer enn i søndagens valg, skriver Reuters.

– Hvis partiet kommer til makten, vil det være logisk at det vill trekke Hellas ut av euroen. Man kan ikke bare sløyfe avtalen som er inngått med den forrige regjeringen, uten at det får konsekvenser, sier han.

Snart drakmer?

«Vi er bare et åndedrag fra drakmen og katastrofe», skriver den konservative greske avisen Kathimerini i en kommentar lørdag. «Det er en stor del av våre landsmenn som ikke innser det, og det er veldig farlig,» heter det videre.

Ifølge finansavisen Naftemboriki har landets nåværende president Lukas Papademos gitt beskjed om at han ikke vil lede en eventuell ny kriseregjering. Papademos er økonom og tidligere sentralbanksjef, og påtok seg tidligere i år ansvaret for å lede en midlertidig samlingsregjering fram til nyvalget.

President Papoulias skal ha samtaler ikke bare med de tre største partiene, men også mer ytterliggående partier, fra Kommunistpartiet til høyreekstreme Gyllent daggry. Forhandlingene kan ta flere dager.

EU bekymret

Hellas får nå den ene advarselen etter den andre fra Tyskland og EU om at landet må regne med å forlate eurosonen hvis det ikke overholder avtalen som er knyttet til kriselånet som landet er lovet.

– Jeg er bekymret for situasjonen i Hellas, sier president i EUs ministerråd Herman Van Rompuy, ifølge AFP.

Han advarer grekerne mot å tro at det finnes noen annen måte å løse de økonomiske problemene på enn gjennom samarbeid med Europa.

– Det finnes ingen annen løsning enn mer integrasjon i Europa. Løsningen på krisen er ikke mindre Europa, men mer Europa, sier Rompuy.

Ifølge ham må greske politiske ledere nå vise ansvarlighet og bli enige om et kompromiss seg imellom som sikrer Hellas' framtid i Europa.

Fredag kom både finansministeren og utenriksministeren i Tyskland med lignende advarsler. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse