JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan bli hedret med gate

Flere tar til orde for at motstandshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby skal få et sted oppkalt etter seg.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap), sjefen for Telemark bataljon Lars Lervik og byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), er alle enige om at dette vil være en fin måte å hedre Sønsteby på.

Lervik mener det vil være naturlig at et område i nærheten av Akershus festning kalles opp etter motstandshelten, skriver VG.

– Det synes jeg er på sin plass. Han er en av Norges aller, aller største helter gjennom tidene og fortjener å bli hedret, sier Lervik.

– Les også: Norge bøyer hodet for «Kjakan»

Kulturministeren synes det vil være en fin påminnelse om hva Sønsteby har betydd for Norge.

– Det er Oslo kommune som bestemmer navn på gatene, men jeg synes det er en utmerket idé. Flere og flere gater får nå blomster og dyrenavn, det er hyggelig det, men nå har man muligheten til å kalle opp en person som man kan lære noe av, sier Huitfeldt.

Hun legger til at også andre steder enn Oslo kan ha Sønstebys navn i tankene når gater skal få navn.

– Les også: – En klippe for Forsvaret

Byrådsleder Stian Berger Røsland sier det ikke er konkrete planer om en gate eller en plass i Sønstebys navn, men ønsker alle forslag velkommen.

– Det er nok mange som opplever at de har et personlig forhold til ham, fordi han har møtt så mange. Vi må vurdere hvordan vi kan forsikre oss om at minnet om Gunnar Sønsteby er tilgjengelig i Oslo for fremtidige generasjoner, også for dem som ikke møtte ham, sier Røsland.

– Les også: Beveget konge mintes Sønsteby

I 2007 avduket kong Harald en statue av Gunnar Sønsteby på Solli plass i Oslo. På veterandagen 8. mai i år avduket finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) en statue av «Kjakan» på Rjukan. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse