JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener inderne forplikter seg

Næringsminister Trond Giske (Ap) sier at den indiske teleministeren Kapil Sibal er klar og forpliktende etter helgens møter om Telenor.

Giskes møter med indiske statsråder i New Delhi lørdag var et ledd i en aksjon for å redde Telenors investeringer i India.

Etter møtene ga telekommunikasjons- og IT-minister Sibal følgende forsikring:

– Det er absolutt ikke noen grunn til bekymring. Den indiske regjering er opptatt av at utenlandske investeringer i India skal være trygge. Vi skal sikre at Telenor og alle andre utenlandske investorer har forutsigbarhet, sa han til The Economic Times.

Næringsminister Trond Giske sier dette er positive reaksjoner.

– Les også: Til India for å redde Telenor

– Dette er det samme som Sibal sa til oss, bak lukkede dører. Det er positivt at han nå også sier det til indiske medier. Det bør forplikte, sier Giske som søndag var i den sørkoreanske kystbyen Yeosu der verdensutstillingen åpner mandag.

Giske mener at teleministeren nå er mer konkret i sine tilbakemeldinger:

– Dette er et tydeligere budskap enn jeg har registrert tidligere. Det betyr at indiske myndigheter ser dimensjonene med utenlandske investeringer, og at håndteringen av denne saken har betydning for investeringsklimaet i landet, sier Giske på telefon til NTB.

Under samtalene med Sibal og nestleder i planleggingskommisjonen Montek Singh Ahluwalia var Giskes hovedbudskap at manglende forutsigbarhet kan skremme bort flere enn Telenor fra å investere i India.

I forkant av en auksjon der myndighetene skal legge ut noen av mobillisensene som i februar ble trukket tilbake som følge av en korrupsjonssak, har Telenor varslet at selskapet trekker seg ut dersom ikke vilkårene justeres.

– Budskapet er det samme hele veien: Alle utenlandske investorer trenger forutsigbare rammevilkår. Når reglene endres midt i løpet, så blir det vanskelig å forholde seg til det, sier Telenors Asia-direktør Sigve Brekke til NTB.

– Les også: Baksaas vil ikke gå

Telenor mener at vilkårene underveis er blitt endret slik at det ikke er lønnsomt for en nykommer i markedet å fortsette.

Giskes argument overfor sine indiske kolleger er at det vil bli lagt merke til dersom en såpass solid aktør som Telenor vender India ryggen.

– Om et selskap som Telenor kan tape 3,9 milliarder kroner i India, så har det en effekt på andre utenlandske investorer. Spørsmålet private investorer må stille seg selv, er hvor mye de risikerer å tape når et delvis statlig selskap kan tape så mye, sa Giske.

Hvis Telenor blir tvunget til å trekke seg ut, kan det få politiske følger, mener Giske, og la til at «Telenor ikke er hvilket som helst selskap».

Hvis Uninors lisenser blir tapt, vil Telenor tape 17 milliarder kroner. I tillegg til å ha gått inn i selskapet med 8,9 milliarder kroner i egenkapital, har Telenor også garantert for lån på 8,1 milliarder kroner. 17.000 arbeidsplasser vil bli borte.

– Vi har gått inn i India med et langsiktig perspektiv, men som alle andre kommersielle aktører må vi ha forutsigbarhet. Dersom disse endringene blir stående, må vi slå fast at vi ikke har noen fremtid her, sier Brekke.

Indiske medier meldte søndag at utvalget som skal gjennomføre lisensauksjonen får en ny leder, noe som kan forsinke prosessen med en uke.

Giske sier at den politiske dragkampen ikke er avgjort.

– Sibal er den mest sentrale enkeltpolitikeren i denne saken, men samtidig er han bare en av sju i regjeringsutvalget som behandler den, sier Giske. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse