JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lidl overbyr LO om minstelønn

Den tyske matvarekjeden Lidl overrasket mandag alle, da de krevde innføring av minstelønn på ti Euro timen.

Utspillet fra den tyske matvaregiganten kom i et brev til de parlamentariske lederne i den tyske Forbundsdagen. «Lidl støtter et hvert politisk initiativ som har som mål å innføre en minstelønnssats for matvarebransjen og en hver annen bransje», skrev styrelederen Klaus Gehrig.

Lidl er Tysklands nest største matvarekjede med over 3 000 filialer og 50 000 ansatte. Globalt opererer Lidl i 22 land med over 8.000 filialer og 170.000 ansatte. I 2004 forsøkte de å etablere seg i Norge, men måtte gi seg etter tre og et halvt år. På det meste hadde de rundt 50 filialer i Norge.

Ikke helt nytt

Helt nytt er Lidls krav om minstelønn ikke. Allerede i februar uttalte selskapet seg positivt til tanken om minstelønn, men nytt er at de nå fastsetter et bestemt beløp, en sats på ti Euro i timen. Det er det hittil bare det venstresosialistiske partiet Die Linke som har krevd. Lidl overgår dermed fullstendig tysk LO, som på kongressen i mai bare krevde 8,50 Euro.

I tysk presse spekuleres det over hva som er grunnen til dette utspillet fra Lidl. En kommentator på nettsidene til nyhetsmagasinet Der Spiegel stiller spørsmål om forslaget er alvorlig ment eller om det bare er et PR-stunt.

Trenger bedre image

For det er ingen tvil om at Lidl trenger å finpusse sitt forretnings-image: De har spionert på sine ansatte, og ført ulovlige og hemmelige lister over de ansattes sykefravær. Lidl saboterte lenge de ansattes bedriftsråd og de kjøpte produkter fra asiatiske underleverandører som er kjent for å betale sultelønninger.

Uansett hva som er matvarekjedens begrunnelse, møter det tilfredshet både i fagbevegelsen og blant politikerne. Nestleder Margret Mönig-Raane i fagforbundet Verdi sier at de er meget begeistret over Lidls forslag. Verdi ligger for tiden i forhandlinger med arbeidsgivermotparten om innføring av minstelønnsbestemmelser for handelsbransjen, og regner med å ha et resultat en gang i februar.

For Verdi er Lidls utspill en velkommen støtte, mens arbeidsgivermotparten HDE avviser det som fullstendig «urealistisk».

Sparer sosialstøtte

Men også flere politikere sier at de setter pris på utspillet. Poenget er nemlig at lønningene i en rekke av lavpriskjedene ligger så lavt at de ansatte er berettiget til sosialstøtte for å overleve. Innføring av minstelønn på ti Euro vil dermed spare betydelig statlige stønads-Euro i en bransje med hele 2,9 millioner ansatte.

Ingen i Lidl tjener mer

For Lidl vil innføring av minstelønn på ti Euro bare ha positive virkninger. Selskapet betaler allerede halvparten av sine vel 50.000 ansatte i Tyskland gjennomsnittlig 13 Euro/timen, og alle – inklusive deltidsansatte – tjener minimum ti Euro per time. Minstelønn vil dermed ikke bety at de Lidl-ansatte får mer i lønn, men de andre konkurrentene som i dag betaler lønninger ned mot 4-5 Euro per time, vil miste et konkurransefortrinn.

Og så var det dette med imagen…

Annonse

Flere saker

Annonse