JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen ber Ap ta styringa

LO-leder Roar Flåthen har resepten klar for hvordan den negative trenden for Ap kan snus.

– På meningsmålingene danner det seg et bilde av at vi går mot tre store partier her i landet, mens de andre blir mindre. Da blir det opp til Arbeiderpartiet å demme opp mot to store høyrepartier, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Jeg har vanskelig for å tolke meningsmålingene dit hen at folket nå plutselig vil ha borgerlig politikk, en liberalisering av arbeidsmiljøloven, svekking av lønnstakeres rettigheter, styrking av arbeidsgivernes rolle, storstilt privatisering av helse og skole, samt utsalg av det statlige eierskapet. Alt dette har nemlig ikke vært en del av den politiske debatten i det hele tatt. Derfor tror jeg at reelle politiske diskusjoner, der de borgerlige må stå for den politikken de skal føre, vil være bra, sier Flåthen.

Rødgrønt rot

– Men det holder vel å sitte og se på at de rødgrønne roter det til for seg selv?

– De har nok ikke kommet helt heldig ut, og har hatt en del interne problemstillinger. Sånn sett har vi ikke hatt en reell politisk debatt om politikken som de politiske blokkene skal føre, mener han.

Flåthen mener det er en helt situasjon at det nå trer fram tre store partier, to høyrepartier og ett sosialdemokratisk, mens de andre blir mindre.

– Det gjør at utfordringene blir større. Da er det bare en løsning, nemlig at Arbeiderpartiet i enda sterkere grad må på banen i debatten, sier han.

– Men de sliter jo såpass med dårlige saker at de ikke makter å sette dagsorden utover det?

Opprydding

– Jeg tror man må få ryddet opp, blant annet med å få ro i sykehusdebatten. Så er det spørsmålet med kraftlinjer i Hardanger. Man må få ryddet unna en del viktige saker. Og er det noe som er viktig, er det å få gjort beslutninger i energisektoren. Vi har tatt til orde for et utvalg som skal se på en helhetlig energipolitikk, med basis i industriens behov, og at miljø- og energipolitikken skal sees i sammenheng. Her kommer fornybar energi inn i bildet, og det faktum at deler av strømnettet ikke har vært investert i på tiår etter tiår.

– Mener du at Ap kan komme på offensiven i nettopp de to sakene de har slitt mest med det siste året, helse og energi?

Tøffe tak

– Folk forstår nok at vi må ha strøm fram til der folk bor, og vi må ha strøm til bedriftene våre der de er, hvis vi skal ta hele landet i bruk. Forsyningssikkerheten settes under tvil gang etter gang, og vi får også ekstreme utslag i priser. Og da dem endelig skulle gjøre et vedtak om en stor og viktig nettutbygging, så havnet vi altså som kjent der vi havnet. Den saken må landes på en måte som gjør at får viderebygd nettet i Norge. Denne regjeringen må vise at den er beslutningsdyktig også i vanskelige spørsmål innen energi og helse, avrunder Flåthen. (ANB)

Annonse
Annonse