JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bander stjeler for millioner

Nesten annenhver bedrift i byggebransjen opplever at det stjeles fra byggeplassene. Byggenæringens Landsforening mener organiserte kriminelle bander står bak storparten av tyveriene.

stig.christensen@lomedia.no

Byggenæringens Landsforening (BNL) har gjennomført en undersøkelse som de mener viser at tyveri fra byggeplasser er et omfattende problem. Nesten annenhver bedrift opplevde tyveri i fjor. De største bedriftene rammes oftest. De med omsetning på over 250 millioner kroner opplevde flere tyverier i 2011 enn i 2010.

For BNL-bedriftene under ett var situasjonen stabil fra 2010 til 2011. Faktisk var det noe flere medlemsbedrifter som opplevde færre tyverier i 2011 enn motsatt. Men nesten 70 prosent melder om en uendret situasjon.

Totalt ble mellom 2.800 og 2.900 bedrifter spurt i BNLs undersøkelse, mens kun 600 svarte. Direktør for næringspolitikk og kommunikasjon, Audun Lågøyr, mener likevel undersøkelsen er representativ.

Bander

Da han presenterte undersøkelsen i formiddag gikk Lågøyr særlig hardt ut mot bandene, norske eller utenlandske, som stjeler for store verdier på byggeplassene. Det er denne organiserte kriminaliteten han særlig vil til livs.

- Konsekvensene for bedriftene er økte kostnader og forsinkede prosjekter. Mange bedrifter har gjennomført sikringstiltak, men profesjonelle bander ser ikke ut til å sky noe som helst, sier Lågøyr.

Han viser til at myndighetene har uttalt at økonomisk kriminalitet skal prioriteres, men:

- Det merker bedriftene lite til.

BNL-direktøren viser til at flere bander har gått svært hardt til verks, med å skjære seg gjennom containere og få opp låser som skal være svært sikre. Han mener oppklaringsprosenten er «nærmest null» og karakteriserer situasjonen er alvorlig.

Inntrykket fra BNL er at det stort sett er utenforstående som stjeler og at de profesjonelle bandene står for en stor andel av verdiene. Videre antydet direktøren at det i hvert fall stjeles for et tresifret antall millioner hvert år.

Sikrer seg

Men Audun Løgøyr understreker også at bedriftene må sikre seg bedre og anmelde alt som blir stjålet. Dagens pressekonferanse ble holdt i en brakkerigg i Nydalen, der PEAB bygger. Denne bedriften har sikret seg godt, og direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i PEAB, Line Fredriksen, sier til LO-Aktuelt at de ikke har store problemer med tyverier. Heller ikke tyveri av småverktøy har økt der.

BNLs mann, Audun Lågøyr påstår heller ikke at situasjonen er beksvart, men han mener at politiet må prioritere anmeldelsene høyere, med et særlig fokus på de kriminelle bandene.

Annonse

Flere saker

Annonse