JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever pengene på bordet

I januar skrev Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service under en protokoll på at vekterne skulle få 3 kroner og 50 øre fra 1. april. Ingen av de store vaktselskapene har utbetalt pengene på april-lønna. Nå raser vekterne.

ane.borrud@lomedia.no

I 2010 gikk vekterne til streik. Streiken ble avsluttet etter en uke, og partene var enige om at det skulle innføres ekstraordinære forhandlinger i januar i 2011, 2012 og 2013. I protokollen fra meklingen står det at økningen gis med virkning fra 1. april og skal minst være kr. 2,00 i 2011, minst kr 3,50 i 2012 og minst kr. 5 i 2013. Både i 2011 og i januar i år ble resultatet ført i en egen særskilt protokoll.

Les protokollen ved å trykke her

23. januar i år ble de ekstraordinære forhandlingene for 2012 gjennomført. «Partene ble ikke enige og det legges derfor kr 3,50 flatt på trinnene for 37,5 timer fra 1. april» står det i protokollen derfra.

– Vi har dokumentasjon på at disse 3,50 ikke har blitt utbetalt for april i G4S og Securitas, og jeg har fått opplyst at det samme vil gjelde i NOKAS, sier forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Trond Karlsen.

Uenighet om utbetalingsdato

Nå raser debatten. Vekterne er sinte. Forbundssekretæren forstår vekternes frustrasjon.

– At pengene ikke er utbetalt på april-lønningene, er et brudd på inngåtte avtaler og urettmessig tilbakeholdelse av lønn, mener han.

Arbeidsmandsforbundet mener saken bør videreføres rettslig. Det er nå underskrevet en tvisteprotokoll, der forbundet krever pengene utbetalt umiddelbart.

NHO Service anfører i tvisteprotokollen at praksis mellom partene er at det utbetales én lønnsutbetaling når tariffoppgjøret er i havn.

– Tillegget etter protokolltilførsel 8 inngår som en del av det årlige oppgjøret og det har ikke vært meningen fra noen av partene å endre ovennevnte praksis. I så tilfelle måtte det ha vært avtalt særskilt. Denne praksis ble også fulgt i 2011, skriver NHO Service i protokollen.

Trond Karlsen mener NHO bevisst blander kortene.

– Det står ingenting i protokollen fra januar om at man skal vente med å utbetale pengene til hovedoppgjøret er ferdig. Vi har ikke fått noen signaler på forhånd om at pengene ikke skulle bli utbetalt på april-lønningene. De ansatte har utført sin arbeidsplikt. Nå må bedriftene overholde sine lønnsforpliktelser, mener han.

At å vente med utbetalingene til hele oppgjøret var i havn var en praksis som ble fulgt i fjor, er han heller ikke enig i.

– Avtalen om ekstraordinære januar-forhandlinger var en avtale vi inngikk for første gang i 2010. Januar-forhandlingene i fjor var de første som ble holdt noen gang. Og i fjor ble beløpet utbetalt på april-lønna, påpeker Karlsen.

En del av årets forhandlinger?

Et annet punkt partene strides om er hvorvidt resultatet fra januar-forhandlingene er en del av årets hovedoppgjør. Tirsdag 8. mai brøt Arbeidsmandsforbundet forhandlingene med sin motpart. Ifølge NHO Service var tilbudet 5 kroner og 50 øre.

– Tilbudet var 1,25 – som i frontfaget – og 75 øre i tillegg. Noe som gir 2 kroner. NHO Service regnet inn 3,50 som ble gitt i januar-forhandlingene, og sier at tilbudet er på 5,50. Men det reelle tilbudet er på 2 kroner, slo forhandlingsleder Erna Hagensen fast etter bruddet.

Trond Karlsen støtter forbundslederen fullt ut og mener det er useriøst og frekt å forsøke å lure de ansatte.

– Disse 3,50 fra januar-forhandlingene er en del av hovedoppgjøret fra 2010. De har ikke noe med årets oppgjør å gjøre, understreker han.

Vurderer å gå rettens vei

Karlsen ser på tilbakeholdelsen av pengene som en provokasjon.

– At vi må tviste en så klar sak og om nødvendig gå rettens vei for å få noe de skriftlig har lovet, er en unødvendig provokasjon, og selv om det ikke har noe å gjøre med årets oppgjør å gjøre er det veldig uheldig med tanke på den kommende meklingen. Videre må vi vurdere om dette er en aksjon fra selskapene og dermed et brudd på fredsplikten, konkluderer han.

Terje Nygaard, direktør i Arbeidsliv NHO Service, ønsker ikke å kommentere saken.

– Av prinsipielle årsaker kommenterer vi ikke saker som er berammet hos Riksmekleren, sier han til Arbeidsmanden.no.

Partene er innkalt til mekling 30. og 31. mai.

Annonse
Annonse