JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunene er fornøyde

Befolkningsøkningen fører til over 4 milliarder kroner i ekstrautgifter for kommunene neste år. Regjeringen legger opp til en vekst i frie inntekter på 5,25 – 6 milliarder.

Det gjør at kommunenes interesseorganisasjon KS sier seg fornøyd.

– Vi er blitt hørt på viktige områder. Det betyr at norske kommuner og fylkeskommuner fortsatt kan levere gode velferdsordninger for befolkningen, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

I kommuneproposisjonen for neste år anslår regjeringen at kommunene vil få en inntektsvekst neste år på opp mot 2 milliarder mer enn de økte kostnadene som følge av den sterke befolkningsveksten.

– Les også: – Har sminket budsjettet

Denne inntektsøkningen kommer på toppen av at kommunene øker sine inntekter i år. I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett presenterer regjeringen nye anslag som viser at skatteinntektene til kommunene øker med 2,3 milliarder kroner i år.

– Inntektsveksten på opp mot 5 milliarder kroner i frie inntekter i 2013 kommer i tillegg til de økte skatteinntektene i 2012. Dermed ligger det godt an for kommunale tjenester framover, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

– Les også: Bruker mindre oljepenger

I kommuneproposisjonen viser hun til at alle fylkene og 313 av landets 429 kommuner opplevde at folketallet økte i fjor. Dette er først og fremst en positiv utvikling.

– Kommuner med sterk vekst kan likevel ha utfordringer knyttet til utbygging av tjenestetilbud og infrastruktur. Kommuner som opplever fraflytting, har en utfordring med fallende inntekter og en infrastruktur som ikke er tilpasset færre innbyggere.

Mer gjeld

Regjeringen viser til at gjeldsnivået i kommunene har økt kraftig de siste årene. Først og fremst på grunn av store lånefinansierte investeringer. Bare i fjor investerte kommunene for 55 milliarder kroner, eller 13 prosent av de samlede inntektene.

Det lave rentenivået gjør gjelden lettere å bære, men kommunene er sårbare for framtidige renteøkninger, advarer regjeringen i proposisjonen. Men den sier seg fornøyd med at bare 52 kommuner og ingen fylkeskommuner står på den såkalte ROBEK-lista der staten går inn og tar sterkere kontroll over utsatte kommuner. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse