JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den nye UNE-direktøren

Ingunn-Sofie Aursnes (60) er utnevnt som ny direktør for Utlendingsnemnda (UNE).

– Den som skal lede UNE må ha lyst, sier hun.

Aursnes ble utnevnt i statsråd tirsdag og tar fatt på de utfordrende oppgavene over sommeren. Det er en utsatt posisjon hun tiltrer 15. august, og det er 60-åringen fullt klar over.

– Jeg har en ydmykhet overfor alvoret i sakene som skal avgjøres, og jeg har en stor respekt for historiene som ligger bak sakene, sier Aursnes til NTB.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo ledet pressekonferansen tirsdag da den nye direktøren ble presentert. Ministeren påpeker at det ikke var lett å fylle skoene til Terje Sjeggestad, som har ledet UNE siden opprettelsen i 2001 og som slutter etter endt åremål.

– Det er ikke en jobb det står mange i kø for, innrømmer Faremo.

– Les også: Ingen vil ta over

Da søknadsfristen gikk ut 15. mars, var det ingen formelle søkere til stillingen. Justis- og beredskapsdepartementet måtte derfor utvide fristen.

Til tross for at Aursnes sier at hun har hatt veldig lyst på jobben, var det hun som ble anmodet av departementet om å søke. Aursnes understreker imidlertid at hun ikke ble overtalt.

– Det var en rask prosess, men jeg har hatt veldig lyst og ble veldig glad da jeg fikk stillingen, sier hun og legger til:

– Den som skal lede UNE, må ha lyst til å lede UNE.

Kommer hjem

I stillingsannonsen sto det at den nye direktøren burde være tydelig og samlende, ha god rolleforståelse og være flink til å motivere de 370 ansatte, og Faremo er svært fornøyd med valget.

– Jeg kan knapt tenke meg en med mer relevant bakgrunn enn Aursnes, sier statsråden.

Aursnes har gjort alt fra å lede en barnehage til å være valgobservatør på Balkan. Siden 2010 har hun vært direktør for fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker. Hun har også vært rådmann i Jevnaker kommune i nesten fem år, juridisk konsulent og avdelingssjef hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus og har vært dommerfullmektig ved Nes sorenskriverembete på Sørumsand.

Det er heller ikke førte gang Aursnes har jobbet i UNE. Tidligere var hun seksjonssjef og deretter nemndleder. Hun sluttet for bare to år siden.

– Jeg føler at jeg kommer hjem på sett og vis. Jeg er tilbake i noe jeg i stor grad vet hva er, sier hun.

Vil få ned ventetiden

Hun mener hun får et unikt utgangspunkt ved at hun kjenner mange av dem som sitter i lederposisjonene, og Aursnes' hovedmålsetting er å få ned ventetiden ytterligere.

– De som venter skal ikke vente lengre enn nødvendig. Folks liv blir satt på hold, sier hun.

Det får Aursnes drahjelp til i revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram tirsdag – UNE blir styrket med 15 millioner kroner i 2012. For tiden har nemnda mer enn 12.000 ubehandlede saker.

UNE er et domstolslignende organ som behandler klager over Utlendingsdirektoratets (UDI) vedtak.

UDI er selv på jakt etter ny direktør. Ida Børresen fikk i januar stillingen som direktør i Stortingets administrasjon, der hun begynner denne måneden. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse