JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bruker mindre oljepenger

Av hensyn til konkurranseutsatt næringsliv vil regjeringen bruke mindre oljepenger enn man la opp til i fjor.

nina.sandaas@lomedia.no

Finansminister Sigbjørn Johnsen hadde mange sammenligninger og sideblikk på det internasjonale bakteppet under presentasjonen av revidert budsjett i formiddag. «Man måste jämföra», siterte han gutten Ingemar – han som i filmen «Mitt liv som hund» gråter over hunden Laika i en sputnik i 1959.

Solid økonomisk vekst

Sammenliknet med resten av Europa, går Norge godt. Verdiskapingen har nå økt i ni kvartaler på rad. Bruttonasjonalproduktet ventes å vokse med 2,4 prosent i år, en liten nedjustering fra i fjor høst. I euroområdet vil det være en økonomisk vekst på 0,4 prosent.

Antall sysselsatte i Norge har økt med over 300.000 siden 2005 – to tredeler av disse jobbene er kommet i privat sektor.

Sysselsettingen er nå høyere enn i toppåret 2008. Arbeidsledigheten på 3,2 prosent er den laveste i hele OECD-området.

- Alt dette må man ta godt vare på. Med revidert budsjett legger vi til rette for at den gode utviklingen kan fortsette. Det betyr også å holde igjen på pengebruken når økonomien går godt. For vi blir påvirket av det som skjer ute. Vi foreslår å redusere bruken av oljeinntekter med 6 milliarder kroner sammenlignet med budsjettvedtaket i fjor høst, framholdt finansministeren.

Bruker 116 milliarder oljekroner

Regjeringen legger opp til å bruke over 116 milliarder kroner av oljetinntektene. Det er 16 milliarder kroner mindre enn den forventede avkastningen av Statens pensjonsfond utland, den såkalte 4-prosentbanen i handlingsregelen. Når regjeringen holder igjen på oljepengebruken, dempes presset på kronekursen og konkurranseutsatte næringer som sliter.

Kostnadsnivået den store utfordringen

Et høyt kostnadsnivå er nå den største utfordringen for fastlandsindustrien, minnet finansministeren om. Men regjeringen har redusert anslaget for lønnsveksten fra 4 prosent i statsbudsjettet til 3,75 prosent nå. Dette baserer den på resultatene fra lønnsoppgjørene så langt, utviklingen i norsk økonomi og nye anslag fra SSB og Norges Bank.

Han viste også til todelingen i norsk økonomi. Investeringene i oljesektoren vil i år oppgå til 170 milliarder kroner, nesten en tredel av landets totale investeringer. Oljesektoren har store ringvirkninger i hele landet der 230 000-250 000 arbeidsplasser er direkte eller indirekte knyttet opp til denne næringen.

– Les mer: Finansdepartementets budsjettportal

Skatteinntektene opp

Skatteinntektene er justert opp i revidert budsjett. Disse brukes til å bygge opp reserver, samtidig med at Statens pensjonsfond utland blir større på grunn av høyere oljepriser. Utgiftene til folketrygden er justert noe ned, sammenlignet med det opprinnelige budsjettet.

Forklaringen er blant annet en sterk reduksjon i sykepengeutbetalinger som følge av redusert sykefravær. En gledelig utvikling, ifølge finansministeren.

Det er også nedgang i betaling til arbeidsavklaringspenger.

Derimot er det en større økning enn ventet i antall tidligpensjonister, i alderen 62-66. Men fortsatt er to tredeler i denne aldersgruppen i jobb. Også i helseforetakene må man plusse på pensjonsutgiftene.

–Vi over 60 er en stor ressurs som bør brukes på en fornuftig måte, mente finansminister Johnsen.

Utgiftsøkninger kommer på noen utvalgte områder. Det er særlig der hvor uforutsette hendelser – følgene av 22. juli, ras og andre behov – tilsier at regjeringen setter av mer penger

Annonse
Annonse