JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholderne unngikk streik

Lønnstillegg på over fem kroner timen og gjennomslag for prinsippene fra frontfaget når det gjelder vikarer. Det er hovedinnholdet i meklingsforslaget som nå er anbefalt av begge parter.

ane.borrud@lomedia.no

– Innleiebestemmelsene var en tøff sak å bli enige om, Jeg hadde jo tro på at NHO Service skulle ha gitt seg på disse da vi kom til mekling, men det hadde de ikke, forteller forhandlingsleder og forbundsleder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen.

Både LO og NHO sentralt måtte inn underveis i forhandlingene før partene klarte å bli enige om innleiebestemmelsene, forteller hun.

– Helst ville NHO Service ha en egen tekst der det ikke var med at innleie skal drøftes med tillitsvalgte. Det ville ikke vi godta, og til slutt endte vi på teksten fra Frontfaget. Jeg er veldig fornøyd med det, konkluderer forhandlingslederen.

25 års kampen for sko

Kampen for å få inn bestemmelser om sko i overenskomsten har Arbeidsmandsforbundet kjørt siden 1980-tallet. Nå er skoene inne. Bedriftene kan velge enten å stille sko til rådighet for de ansatte, eller subsidiere anskaffelsen av sko med en engangssum, eventuelt utbetale skogodtgjørelse som et tillegg til ordinær lønn. En renholder som arbeider mer enn ½ årsverk skal få 700 kroner per år i skogodtgjørelse, mens en renholder som jobber mindre enn ½ årsverk skal ha 350 kroner.

– Dette er en kamp vi har ført siden jeg var med på mine første for forhandlinger på 1980-tallet, og nå har vi brutt arbeidsgivers barrikade mot å få inn bestemmelser om sko i overenskomsten, sier en fornøyd forbundsleder.

Informasjon om pensjon

En annen tekstendring som var viktig for forhandlingsdelegasjonen å få inn, var at bedriftene skal angi på lønnsslippen – eller annen hensiktsmessig måte – den til enhver gjeldende pensjonsleverandør.

– Dette var viktig for oss, for vi vet jo at det er useriøse arbeidsgivere som spekulerer i å ikke gi de ansatte obligatorisk tjenestepensjon. Nå kan renholderne sjekke om de har OTP eller ikke dersom de er usikre, forklarer Hagensen.

Fortrinnsrett

Arbeidsmijøloven § 14-3 gir deltidsansatte fortrinnsrett til heltidsstillinger.

– Men problemet i bransjen er at de deltidsansatte ikke vet om heltidsstillinger som er ledige. Fra nå skal alle ledige stillinger i de ansattes distrikt eller fylke lyses ut internt, forteller Hagensen.

14 dager betalt pappapermisjon

Også de øvrige bestemmelsene fra Frontfaget er tatt inn i overenskomsten. Dermed får blant annen alle pappaer 14 dagers betalt permisjon i forbindelse med fødsel.

– Det er jo ingen renholdsbedrifter som har sånne ordninger i dag, så jeg er kjempefornøyd med å ha fått med dette, sier forhandlingslederen

Summa summarum er Hagensen veldig fornøyd med meklingsforslaget.

– Det var ikke lett å komme til enighet, men det var verdt de timene vi satt på overtid. Det er et enstemmig forhandlingsutvalg i Arbeidsmandsforbundet som anbefaler forslaget, avslutter hun.

Last ned: Meklingsforslaget i sin helhet

Et generelt lønnstillegg på 1,25 per time

Det gis et tillegg på 3,05 per time

I tillegg kommer et garantitillegg på kr. 0,89

Fagarbeidertillegget økes fra kr. 8 til kr. 9

Næringsmiddeltillegget økes fra kr. 5 til kr. 10

Nattillegget økes fra kroner 20 til kr. 25

Alle tillegg gis med virkning fra 1. mai

Annonse

Flere saker

Annonse

Et generelt lønnstillegg på 1,25 per time

Det gis et tillegg på 3,05 per time

I tillegg kommer et garantitillegg på kr. 0,89

Fagarbeidertillegget økes fra kr. 8 til kr. 9

Næringsmiddeltillegget økes fra kr. 5 til kr. 10

Nattillegget økes fra kroner 20 til kr. 25

Alle tillegg gis med virkning fra 1. mai