JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tapte år og tapte jobber

Fra finanskrisens start og fram til slutten av 2011 ble det to millioner færre sysselsatte i OECD-området. Aller verst er situasjonen for de unge.

nina.sandaas@lomedia.no

Fra andre kvartal 2008, perioden rett før finanskrisen startet, og fram til fjerde kvartal 2011 har falt sysselsettingen med 1,6 prosentpoeng i de 34 medlemslandene i OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling). Andelen sysselsatte – definert som folk i arbeidsfør alder (15-64 år) som er i jobb – sank fra 66,5 prosent til 64,9 prosent. En nedgang på 1,6 prosentpoeng i løpet av tre år kan virke lite, men er det ikke. Til sammen dreier det seg om to millioner færre sysselsatte i de 34 OECD-landene.

Store forskjeller

Det er store forskjeller i utviklingen på arbeidsmarkedet i de 34 medlemslandene. Hvis man ser på EU-landene sammen er nedgangen i sysselsettingen litt under 2 prosentpoeng. Både Hellas, Irland og Spania har hatt en reduksjon i andelen sysselsatte på 8 prosent. I USA er andelen sysselsatte redusert med 4,5 prosent.

Tre land med økt sysselsetting

Bare tre OECD-land – Chile, Tyskland og Tyrkia - har opplevd vekst i sysselsettingen i den aktuelle perioden. Både Tyrkia og Chile har hatt en økning på 4 prosentpoeng, som er imponerende tall. Av Chiles befolkning i arbeidsfør alder er nå hele 61,4 prosent i jobb, noe som vitner om sterk økonomisk utvikling. Tyrkias sysselsettingsrate er fortsatt under 50 prosent, men også her har det vært formidabel økonomisk framgang.

I nesten hvert eneste land har jobbkrisen rammet menn i høyere grad enn kvinner. Blant menn er andelen i jobb falt med 2,6 prosentpoeng, blant kvinner er andelen falt med 0,7 prosent.

Ser en på aldersforskjeller blant de sysselsatte er nedgangen aller størst blant unge i alderen 15-24 år. Blant disse er sysselsettingen gått med 3,3 prosentpoeng i den aktuelle perioden.

Fire av ti unge i arbeid

For hele OECD-området er litt under 40 prosent av de unge i jobb. Verst er situasjonen i Irland og Spania der nedgangen i sysselsetting for unge er over 15 prosentpoeng i perioden. I Hellas, Island, Danmark og Portugal er sysselsettingsraten om lag 10 prosentpoeng lavere enn i 2008.

Den eneste aldersgruppen som har hatt en liten økning i sysselsettingen er faktisk eldre arbeidstakere, det vil si mellom 55 og 64 år. Av disse er nå 55 prosent i jobb som et gjennomsnitt for hele OECD-området. Til sammenligning er 70,2 prosent av eldre arbeidstakere i jobb i Norge.

Annonse

Flere saker

Annonse