JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fremskrittspartiet alene om minstelønn

Ingen av de andre partiene ville støtte Frp-forslag om å utrede lovfestet minstelønn.

einar.fjellvik@lomedia.no

Det var tre av Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter som hadde foreslått å la en egen kommisjon utrede lovfestet minstelønn som et ledd i kampen mot sosial dumping.

Da Stortingets arbeids- og sosialkomité i går avga sin innstilling vendte samtlige andre partier tommelen ned for slaget.

Regjeringspartiene sier i sine merknader at de ikke ser noe behov for å nedsette en slik kommisjon.

«Slik flertallet oppfatter forslagsstillerne, handler dette om en lovfestet minstelønn uavhengig av lønnsomhet i den enkelte bransje. Erfaringene fra andre land tyder på at en slik ordning undergraver de frie forhandlinger mellom partene i arbeidslivet og resultatene av kollektive forhandlinger. Flertallet ønsker ikke en utvikling hvor en større del av arbeidstakerne er avhengig av stortingsvalg hvert 4. år for å påvirke sin egen lønnsdannelse» heter det i komitéinnstillingen.

Heller ikke på borgerlig side var noen støtte å hente for Fremskrittpsartiet.

-Nå håper jeg diskusjonen om lovfestet minstelønn er parkert for godt, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken i en kommentar.

Bastant nei i Norden

I de nordiske landene har fagbevegelsen alltid sagt kontant nei til lovfestet minstelønn. Da NHO-sjef John G. Bernander tok til orde for en slik ordningen i våres, ble han kontant avvist av både LO og YS.

– Les også: Avviser lovfestet minstelønn

Utbredt i resten av Europa

I resten av Europa har holdningene vært mer positive. I dag har hele 21 av 27 EU-land lovfestet minstelønn, men satsene er gjennomgående lave.

Høyest er den lovfestede minstelønna i Frankrike. Der tilsvarer den 48 % av gjennomsnittslønna. Lavest er minstelønna i Tsjekkia. Der tilsvarer den bare 29 % av gjennomsnittslønna.

– Les også: En europeisk lovfestet minstelønn? (kronikk)

Annonse
Annonse