JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– LO-ledelsen vil ikke løse problemet

– LO-ledelsen er mer opptatt av å irettesette meg enn å løse problemene med den nye AFP-pensjonen, sier leder i LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot.

torgny.hasaas@lomedia.no

I går gikk LO-økonom Eystein Gjeldsvik ut med krass kritikk av Byrkjeflot og mener at han feilinformerer om AFP.

Byrkjeflot innrømmer at det er ikke er riktig det som sto intervjuet med ham i Aftenposten 6. januar. Da sa han: «I privat sektor vil nesten 40 prosent ikke kunne gå av som 62-åringer fordi de ikke har tjent nok. Ingen rammes hardere av det nye systemet enn dem.» Dette er ikke riktig.

– Det som er korrekt er at 40 prosent av kvinnene i privat sektor ikke kan gå av som 62-åringer. Eller for å være helt presis, 37,5 prosent, sier han til LO-Aktuelt. Han henviser til proposisjonen der regjeringa la fram forslag til ny AFP-ordning.

– Men uansett om det er 1/3 som Gjeldsvik sa i går eller 40 prosent, så er dette et stort problem, og det er ikke bare et problem som dreier seg om enkeltindivider. Dette er noe som vil ramme hele bransjer, sier han.

Han mener at det først og fremst vil ramme de lavlønte kvinnebransjene som handel, hotell- og restaurant og renhold. Den lave opptjeninga vil gjøre at mange av disse kvinnene ikke vil være kvalifisert for AFP.

– De som jobber i disse bransjene vet at det er her det er størst behov for å gå av som 62-åring, mener Byrkjeflot.

Han mener at LO i stedet for å gå til angrep på ham burde konsentrere seg om å løse dette problemet.

– Gjeldsvik sier at problemet er forbigående. Ifølge odelstingsproposisjonen vil andelen kvinner som ikke har rett til AFP synke med to prosentpoeng i året fra 2020. De gjør at det er et stort problem i flere år framover, sier Byrkjeflot.

Her er tallene de diskuterer:

Anslag på andelen ikke-uføre kvinner med rett til ny AFP som oppfyller vilkår for uttak av 100 prosent alderspensjon. Prosent.

Kilde: Om lov om endringer i folketrygdloven (ny alderspensjon) Ot. prp 37 (208-2009)

Annonse
Annonse