JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Einar Enger takker av

Han har fått mye kjeft av sinte passasjerer de siste årene, men sier at togkaoset ikke er årsaken til at han går av som konsernsjef i NSB.


04.02.2011
14:00
16.12.2013 15:06

nina.hanssen@lomedia.no

– Beslutningen er udramatisk. Det er naturlig å få avløsning etter ti år i sjefsstolen, sier Einar Enger.

Det er en blid konsernsjef som tar imot meg på hovedkontoret i Oslo. Han har jobbet i NSB siden 2001.

Tidlig avgang

For kort tid siden varslet 60-åringen at han skulle gå av som sjef i NSB. Da kom også alle journalistene løpende.

«Hvorfor trekker du deg? Hva skal du gjøre de siste seks månedene i jobben?»

Det er spørsmålene journalistene har stilt ham. Enger aviser at det er dramatikk rundt situasjonen, og stiller derfor opp med en ferdig pressemelding.

– Jeg vet at du vil spørre, så jeg tok en ekstra kopi, sier han og leverer meg et ark med noen linjer på.

– Du vil kanskje også ha omdømmerapporten om NSB? Og kanskje en kaffe? spør kommunikasjonsdirektør Wenche Rasch. Foran oss står en stor godteriskål med sjokolade.

Trives på gården

Det er lett å bli dus med den avtroppende NSB-sjefen, men når du spør om privatlivet er han knapp med svarene. Da vi møttes for rundt ti år siden var han blitt enkemann med tre barn.

– Det var tøff tid, men vi klarte oss bra og hadde hjelp i huset, sier han.

Nå er det bare yngstemann på 23 som bor hjemme, mens døtrene på 26 og 28 år har flyttet ut for lengst. Enger trives på gården, og oppsummerer de siste ti årene som givende, men også til dels krevende.

– Jeg har jobbet med å få til en god samhandling mellom eier, organisasjon og ikke minst de tillitsvalgte. Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund har vært gode samarbeidspartnere som har spilt inn mange gode forslag, sier han.

Enger tar gjerne æren for at han har utviklet konsernet til å bli et framtidsrettet transportselskap.

– Vi har gjennomført en stor omstilling uten konflikter av betydning, forteller han ivrig.

Liten tillit

Selv om det høres forlokkende ut, vet Enger godt at folk flest ikke har høye tanker om konsernet han forlater. Da han var sjef for Tine, var de nr 1 på omdømmelista, mens NSB har vært blant de dårligste.

Foran ham ligger Synovate MMI-rapporten som oppsummerer resultatene. Den viser tilbakegang på alle områder, og totalinntrykket gir NSB plass 88 i profilundersøkelsen. I sammenligningen av økonomi og lønnsomhet er selskapet nummer 105.

Over halvparten av Norges befolkning har et dårlig totalinntrykk av NSB, men på miljøbevissthet scorer konsernet noe høyere. Vinterkulda har satt inn, og fortsatt er det store problemer med innstilte togavganger. Dessuten kunne punktligheten vært mye bedre.

– Vi sliter med gammelt materiell og har et stort etterslep i infrastrukturen. Jeg er ikke fornøyd med våre kundeleveranser, sier han businessaktig og skulle gjerne sett at NSB var kundens favoritt.

Dessuten er han ikke fornøyd med signalanleggene og ønsker høyere tempo i opprustingen av skinnegangen, men det skjer nok ikke i hans tid. Enger skal nemlig være der i bare seks måneder til.

Ti år er nok

Ti år er nok. Men hva har Einar Enger lært mest av i disse årene?

– Det er en tid for alt. Etter ti år i denne stillingen er det på tide å gjøre noe annet. Jeg skal selvsagt lede selskapet med full kraft i et halvt år til, men når den nye sjefen er på plass trer jeg av, sier 60-åringen med et glimt i øyet.

Han har ikke sagt ja til noen ny stilling. Planen er å reise hjem til gårdsbruket og jobbe der.

– Jordbruk er jo et fag jeg behersker, så dette ser jeg fram til, sier han, men innrømmer at skulle det dukke opp noe veldig interessant et annet sted er døren åpen.

Nå vil han først og fremst kjøre litt tog.

– Det har blitt altfor få turer mens jeg har vært i NSB. Jeg har blant annet aldri tatt Flåmsbanen. Det er noe jeg har veldig lyst til, sier han, og ramser opp også andre togreiser han har drømt om.

I tiden som Tine-sjef reiste han med Shinkansen i Japan. En opplevelse som gjorde inntrykk, og det kan bli mer reising. Det er nemlig flere ting han har lyst til å bruke mer tid på enn til nå.

– I denne stillingen blir det veldig travle hverdager. Jeg reiser hjemmefra rundt kl 5 og er ikke hjemme før sent. Da rekker man ikke noen særlig fritidssysler, sier han.

Litt jakt har han da fått lagt inn mellom hektiske hverdager.

– Jeg er med i et lag. Vi jakter på elg og rådyr. Kanskje en reise til Afrika hadde vært spennende.

Enger er veldig glad i mat, men vil ikke skryte av å være en god kokk.

– Da jeg ble enkemann måtte jeg lære meg å lage ordentlig mat til unga, så jeg fulgte kokebøkene til punkt og prikke. I dag kan jeg jo lage mat uten kokeboka, smiler han.

Myteomspunnet

De første tre årene jobbet konsernsjefen nesten døgnet rundt. Han er blitt kritisert for ikke å ha vært like synlig de siste fem årene. Nå slår han tilbake.

– Det der er en myte. Jeg har ikke vært usynlig ovenfor de som har hatt behov for å se meg. Bare spør politikerne eller fagforeningslederne. Jeg har alltid hatt en åpen dør for dem her og har også hatt jevnlig kontakt med mine ansatte gjennom allmøter.

Enger sier at han har hatt et godt forhold til alle samferdselsstatsråder og forbundsledere i NJF.

– Ofte har fagforeningene kommet med gode innspill til meg som jeg har lyttet på og tatt med videre. Det er jo ikke alltid at de klokeste hodene sitter på hovedkontoret, sier han.

– Jeg har lært utrolig mye i denne perioden av mange folk med stor fagkompetanse. Dessuten har jeg fått utøve ledelse, og bidratt til at man drar sammen mot et felles mål. Fellesskapet i NSB er helt unikt. Hvert år deltar vi i Skarverennet sammen, og det er fantastisk moro.

Enger liker godt å gå på ski, men innrømmer at det har blitt mindre trening de siste årene.

Skriver dagbok

Helt siden han ble ansatt i Gilde i 1975 har han tatt dagboknotater om alle faglige samtaler og møter han har deltatt i.

– Jeg skriver ikke om sosiale ting, men om fag. Jeg har mange bøker etter hvert nå, sier han, men har ikke vurdert å publisere noe foreløpig.

– For meg som leder har det ikke vært noe poeng å være i media hele tiden. Det er resultatet som betyr noe, sier han.

Aldri Se og Hør

Einar Enger beskriver seg selv som en relativt beskjeden mann født og oppvokst i Enebakk. Nå bor han på gården i Rakkestad i Østfold, men har alltid vært veldig bevisst på ikke å slippe media inn i sin private sfære.

– Noen ”Hjemme hos” intervju i Se og Hør eller i andre ukeblader kommer ikke på tale, sier han.

Hvis de ikke har med kamera, så kan intervjuer gjerne skje på kjøkkenbenken hjemme i Rakkestad. Toppsjefen forlater NSB med 1,6 mill i pensjon.

Akevitt og veteranbil

Han leser minst fem aviser hver dag, og når han leser bøker er det gjerne noen spesielle. Akkurat nå er det ”Akevittens historie” av Hroar Dege.

– Den er veldig bra, og ja, jeg liker akevitt. Helst temperert.

Den andre lidenskapen i livet er veteranbiler. Mulig han bruker en del av pensjonen til å kjøpe seg enda en. Han drømmer om en Mustang med V8-er, og har allerede en Fargo lastebil 1946-modell som både er registrert og som han av og til kjører rundt med i Lier der den står.

På en biltur hender det han tar med sine favoritt-CDer

– Jeg er glad i Henning Kvitnes og synes han skriver meningsfylte tekster, men kan også lytte til Katie Melua, sier Einar Enger.

Konsernsjef i NSB siden 2001.

Slutter i NSB etter ti år som toppsjef.

04.02.2011
14:00
16.12.2013 15:06

Konsernsjef i NSB siden 2001.

Slutter i NSB etter ti år som toppsjef.




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker