JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samler styrkene i industrien

En ny europeisk fagorganisasjon – kalt IndustriALL – med 7,5 millioner medlemmer i industrien har sett dagens lys.

nina.sandaas@lomedia.no

Ledelsen i de tre store føderasjonene i metall-, tekstil-, energi- og gruveindustrien – EMCEF, EMF, ETUF-TCL – er blitt enige om å slå seg sammen til én organisasjon.

Historisk vedtak

270 delegater fra 125 nasjonale fagorganisasjoner møttes i Brussel og klubbet det historiske vedtaket om å danne en ny europeisk paraplyorganisasjon for industriansatte. Den skal virke fra 1. juni.

IndustriALL European Trade Union, som er det offisielle navnet, representerer arbeidere og funksjonærer innenfor de tunge industrisektorene.

Kongressen i Brussel valgte også ledelsen med Michael Vassiliadis, leder for den tyske organisasjonen IGBCE, i spissen. Norden er representert i styret med svenske Anders Ferbe fra IF Metall.

– Ideell timing

Generalsekretær i EMCEF, Michael Wolters, framholdt på møtet at timingen for kongressvedtaket er ideell. Det franske presidentvalget og parlamentsvalget i Hellas vitner om at innstrammingspolitikken i EU går mot slutten.

– Hva Europa trenger er økonomisk vekst, basert på mer offentlig forbruk, og et mandat for mer arbeidstakervennlige reformer, understreket Wolters.

Samler troppene

Mats Svensson, internasjonale sekretær i det svenske forbundet IF Metall, sier til www.europaportalen.se at hensikten med den nye organisasjonen er å øke den faglig-politiske styrken. En felles organisasjon gjør oppgaven enklere, da grensene mellom ulike industrisektorer utviskes raskere og raskere.

– I dagens situasjon er selvsagt de økonomiske spørsmålene de viktigste. Vi mener det trenges en politikk for vekst som fremmer bærekraftig industriproduksjon, sier Svensson.

Åtte regioner

Andre viktige saker for den nye organisasjonen er å sikre god tilgang på billig energi, kompetanseutvikling for de ansatte og satsing på forskning og utvikling. Strukturen i IndustriALL er firedelt; en avdeling for tarifforhandlinger og sosialpolitikk, næringslivs-, industripolitikk, og en for trepartssamarbeid. Organisasjonen vil fungere i åtte regioner; Norden og de baltiske land utgjør én region.

Prosessen med å danne organisasjonen har pågått siden et ILO-møte i Geneve i slutten av februar. Da snakket over 200 ledere for fagorganisasjoner i hele verden sammen om de alvorlige utfordringene arbeidsfolk står overfor. Tanken er at IndustriALL også skal bli en global organisasjon. Det er planer om en stiftelseskongress i København 18-20. Juni.

IMF TV:

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/RpQeXrFbIaQ?version=3&amp;hl=nb_NO&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/RpQeXrFbIaQ?version=3&amp;hl=nb_NO&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Annonse
Annonse