JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjempetillegg for tyske metallere

3,6 millioner arbeidstakere i tysk metall- og elektroindustri får 4,3 prosent tillegg. Beste oppgjør siden 1992.

Etter mange år med lønnsmoderasjon, kom partene i oppgjøret for tysk metall- og elektroindustri til enighet klokken 04.30 lørdag morgen. Avtalen sikrer rundt 3,6 millioner arbeidstakere 4,3 prosent lønnstillegg fra 1. mai. Avtalen gjelder de neste 13 månedene. Dessuten er det oppnådd enighet om en tilnærmet jobbgaranti for lærlinger og yrkesskoleelever, og at ansettelse av vikarer og midlertidige heretter skal skje i samråd med de tillitsvalgte.

– Dette resultatet er et meget spesielt resultat, sier lederen for IG Metall, Berthold Huber.

Han viser til at forbundet hadde stilt et trepunktskrav som omfattet mer penger, lærlinger og midlertidige. Resultatet er etter Hubers mening «fair» og «overkommelig».

Metallbossen mener at medlemmenes massive innsats med såkalte varslingsstreiker er mye av årsaken til resultatet. Over 800.000 IG Metall-medlemmer over hele landet har deltatt i streikeaksjoner de siste ukene.

Treleddet krav

Opprinnelig krevde IG Metall 6,5 prosent lønnstillegg mens arbeidsgivernes første tilbud lå på 2,7 prosent. Forbundet understreket hele tiden at pengekravet var en del av en helhet, der kravet om jobbgaranti for lærlinger og bedre kontroll med bruken av vikarer og midlertidige var vel så viktige.

Resultatet på 4,3 prosent gir et månedlig tillegg på rundt 80 Euro (ca 600 kroner) brutto for en ufaglært hjelpearbeider, ca 110 Euro (840 kroner) for en faglært arbeider med lav ansiennitet og oppmot 200 Euro (1520 kroner) for en ingeniør med lang yrkeserfaring. For tyske forhold er dette reale lønnstillegg som gir et klart signal om å ville bryte med lavlønnsstrategien og heller stimulere innenlandsk kjøpekraft og etterspørsel.

Situasjonen i tysk økonomi er da også annerledes nå: Mens høye lønnskostnader for ti år siden truet tysk konjunkturoppgang og framgang, er det i dag lave lønninger og liten etterspørsel som utgjør trusselen. Avtalen er beregnet å koste bransjen rundt sju milliarder Euro (rundt 53 milliarder kroner). Metall- og elektroindustrien anses som den viktigste industriebransjen i Tyskland med en årlig omsetning på en billion Euro (7,6 billioner kroner)

Kritiske røster

Både IG Metall-lederen Berthold Huber og andre IG Metall-ledere lar det skinne igjennom at ikke alt er som de skulle ha ønsket. Huber hadde ønsket seg litt mer, sier han, og en av de lokale IG Metall-lederne i Baden-Württemberg sier at det hadde vært mulig å oppnå mer.

På arbeidsgiversiden har de trolig hatt en god helg med varmt sommervær over store deler av Tyskland. 4,3 prosent lønnstillegg har neppe forstyrret idyllen. En talsmann for den tyske bilfabrikanten Porsche sier ifølge nyhetsmagasinet «Der Spiegel» rett ut at dette er en meget god avtale. For arbeidsgiverne er det viktig at de nok en gang har unngått en omfattende streik i industrien. I den høyteknologiske metallindustrien utgjør lønninger en stadig synkende kostnadsdel.

Også de deler av avtalen som gjelder jobbgaranti for ungdom og midlertidige ansettelser møter kritikk. Blant annet «Der Spiegel» og dagsavisene «taz» og «Berliner Zeitung» gjengir kritikere som hevder at jobbgarantiklausulen er full av hull, og at arbeidsgiverne har sikret seg en «kjøkkenutgang».

Når det gjelder bruk av vikarer og midlertidige er hovedinnvendingen at det kun er avtalt at det skal inngås bedriftsvise avtaler om dette, krav om en bransjedekkende avtale ble avvist. Dermed er veldig mye avhengig av hvor sterkt IG Metall og de tillitsvalgte står i den enkelte bedrift. Selv om IG Metall gjerne framhever at de har over to millioner medlemmer, er organisasjonsgraden i tysk industri mange steder begredelig lav og fagbevegelsen står tilsvarende svakt. Dessuten inneholder avtalen bestemmelser som først gir vikarer og midlertidige rett til fast ansettelse etter to år i samme bedrift. Så lenge er det forholdsvis få som jobber i et vikariat eller et midlertidig engasjement. En talsmann for arbeidsgiversiden opplyser at vikarer og midlertidige i snitt har jobb i litt under ett år.

«Pilotområde»

Avtalen ble forhandlet fram i delstaten Baden-Württemberg, som med 10,8 millioner innbyggere er Tysklands tredje største. Men både arbeidstakere og arbeidsgivere anbefaler nå at avtalen gjøres gjeldende for hele Tyskland. Den eneste protesten kommer fra arbeidsgiversiden i Sachsen, men også de vil slutte seg til.

I dag møter IG Metall til forhandlinger med de to store forbundene for vikararbeidere og midlertidige, BAB og IGZ, for å avtale rettferdige betingelser for disse arbeidstakergruppene.

Formelt sett skal forhandlingsresultatet i dag endelig godkjennes i den såkalte «store tariffkommisjonen» i Baden-Württemberg, men IG Metall-leder Huber har allerede trukket en positiv konklusjon:

– Våre medlemmers solidaritet, engasjement og bemerkelsesverdige innsats har lønt seg, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse