JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkhemmet raseres

Velferdssystemene i Sverige er blitt kraftig uthult siden 2005. – Vi er i ferd med å forlate den svenske modellen, sier Joakim Palme, professor i statsvitenskap.

nina.sandaas@lomedia.no

Fra å ha hatt det nest høyeste dagpengenivået i verden i 2005, ligger Sverige nå under gjennomsnittet for de utviklede industrilandene i OECD.

Det viser den ferske rapporten ”Sveriges socialförsäkringar i jämförande perspektiv”, omtalt av Svenska Dagbladet mandag.

Reinfeldts reformer

Den tar for seg utviklingen av sykepenger, dagpenger og yrkesskadeforsikring for en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn i Sverige og sammenligner disse med andre land.

Det er i perioden etter at den borgerlige regjeringen overtok i 2006, at denne forandringen har skjedd.

Bemerkelsesverdig nedgang

Innenfor alle tre sosialforsikringer er standarden blitt høyere i andre land. Men det er spesielt for arbeidsledige, at det svenske dagpengenivået er blitt så mye dårligere.

Rapportenes forfattere kaller nedgangen bemerkelsesverdig. Det handler dels om nivået på utbetalingene, at maksimal utbetalingstid er blitt kortere og at det såkalte inntektstaket ikke har fulgt lønnsutviklingen.

Folkhemmet i gynging

Ifølge Joakim Palme, professor i statsvitenskap og medforfatter av rapporten, er Sveriges velferdssystem i stor forandring. Sverige er i ferd med å forlate den svenske modellen.

– Den har bygget på at flertallet i befolkningen har fått noe igjen for skattepengene. Vi har kommet til et brytningspunkt der ikke en gang ”medel-Svensson” får fullgod beskyttelse av de sosiale forsikringene ved inntektsbortfall, påpeker Joakim Palme.

I dag er ikke bare høyinntektsmottakere avhengige av tilleggsforsikringer. Kun 12 prosent av de som er arbeidsledige og tidligere har jobbet heltid, får i dag utbetalt dagpenger som tilsvarer 80 prosent av faktisk lønn.

Nivået på sykepenger har også skidd nedover med fem prosentpoeng. Når det gjelder yrkeskadeforsikring, har bare fem land lavere nivå enn Sverige.

Annonse

Flere saker

Annonse