JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Betydningen av bøker

– Kanskje har boka igjen forandret virkeligheten. Pax forlag er stolt over å ha utgitt Maria Amelies bok «Ulovlig norsk», sier Alexander Opsal, informasjons- og markedssjef i Pax forlag.

jan.erik@lomedia.no

Tradisjonen tro lanserte de to politiske radikale forlagene Spartacus og Pax vårkatalogen i fellesskap. Begge forlagene utgir mange spennende bøker i vår, men på dagens pressekonferanse fikk paxboka «Ulovlig norsk» av Maria Amelie naturlig nok mest oppmerksomhet.

Bok med konsekvenser

Pax utga boka i september i fjor etter nær kontakt med Amelie og hennes advokat. Opsal, informasjons- og markedssjef i Pax forteller at de var fullt klar over at denne boka kunne få konsekvenser. Og fikk rett. Det har vært uvanlig mye støy rundt saken de siste dagene, og Opsahl har hatt mer enn nok å henge fingrene i.

Til pressekonferansen skulle Amelies samboer Eivind Trædal også ha kommet for å orientere om siste nytt i saken, men var så sliten og opptatt med visumsøknad til Russland at han måtte melde avbud i 12. time.

Ytringsfrihet

Forlegger Bjørn Smith-Simonsen var til stede og som vanlig krystallklar i sin tale.

– Amelie-saken er også en ytringsfrihetssak. Politiet har jobbet med saken siden vi ga ut boka, sier han.

Smith-Simonsen forteller videre at saken internasjonalt ikke er unik. Ytringsfrihetssaker av denne typen hvor myndighetene bruker politiske og byråkratiske metoder og argumenter for å stanse ytringer de ikke liker, fins det mange av utenfor Norges grenser.

SVs historie

Hva så med forlagenes utgivelser våren 2011 – de som kanskje også skal endre verden? Jo, mye spennende for de som har sansen for kombinasjonen bøker og politikk. Ingen ting om fagbevegelsen denne gangen, men rosinen i pølsa – ifølge Eivind Løvdal Refsnes, informasjons- og markedssjef i Spartacus – er Frank Rossaviks bok «SV. Fra Kings Bay til Kongens bord».

– Dette er Rossavik i superform. En tett og spennende fortelling om sterke maktstrukturer i Norge. Rossavik har hatt gode kilder helt inn i dagens regjering, sier Refnes og forteller at forlaget har vært høflige nok til å vente med lanseringen av boka til etter SVs landsmøte i slutten av mars.

Torolf Elster

En annen bok det er grunn til å knytte forventninger til er Sindre Hovednakks biografi om Torolf Elster (1911-2006), NRK-sjef fra 1972 og en ikke ubetydelig arbeiderpartimann. Hovdenakk har gitt boka undertittelen «Balansekunstneren».

– Dette er boka om gutten fra Pilestredet som ved sin jobb som kringkastingssjef ble distriktenes beste venn. Han skrev også sjøl en mengde bøker, den siste i 1999. Da var Elster 88 år gammel. Min bok er også ei bok om sosialdemokratiets viktigste faser og stolteste øyeblikk, sier Hovdenakk.

Mr. Gonzo

Min personlig favoritt på vårlista er Hunter S. Thompsons «Hells Angels», boka som ga den amerikanske gonzojournalisten heltestatus. Thompson levde sammen med Hells Angels i ett år, på godt og vondt, for så å skrive bok om denne fryktede gjengen. Boka regnes som en klassiker i dokumentarsjangeren og kommer midt i mars for første gang på norsk. Med forord av dagbladjournalisten Fredrik Wandrup – hvem ellers når Torgrim Eggen antagelig er opptatt med ny roman?

Respekt

Andre interessante titler på fagprosalista er den amerikanske filosofen Henry D. Thoreaus (1817-1862) klassiker «Sivil ulydighet» og Sturla Stålsetts «Respekt» – begge bøkene på Pax.

Audhild Solberg, redaktør for sakprosa i Pax fortalte at Stålsett, generalsekretæren i Kirkens Bymisjon, sist torsdag rettet en kraftig appell til den norske regjeringen i Amelie-saken om å vise respekt – eller «å se om igjen» som dette ordet egentlig betyr om vi går tilbake til dets røtter.

Annonse

Flere saker

Annonse