JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon i pose og sekk

Postansatte Alf Helge Martnes er en av pensjonsvinnerne etter pensjonsreformen. Men det finnes også tapere. De fleste av dem er kvinner.

may.berg@lomedia.no

Støyen fra de mange sorteringsmaskinene fyller den enorme produksjonshallen på Østlandsterminalen. Et teknologisk flaggskip for Posten, men også en fysisk krevende arbeidsplass med mye sjauing og lemping.

Planlegger AFP

Alf Helge Martnes jobber i avdelinga for store brev. Han har jobbet i Posten siden 1967. I april neste år fyller han 62 år, og planlegger å gå av med AFP (avtalefestet pensjon).

Å stå i full jobb til han fyller 67 år frister ikke. Man sorterer ikke post i flere tiår ustraffet; med årene har nakke- og skulderplagene meldt seg.

Bygginga av den nye Østlandsterminalen har gjort reiseveien fra hjemmet på Ski lengre. 60-åringen ser fram til å slippe å stå opp klokka 04.30 for å rekke jobben som begynner 06.45. Han har noen reiseplaner å realisere, reiser som han hittil bare har gjort i fantasien. Og en del fisketurer han skulle ha tatt.

Martnes har vet godt hvor lang opptjening han har: 43 år i Folketrygden, 38 år og to måneder i Statens Pensjonskasse (SPK) og så langt fem år i den nye pensjonsordningen i Vital. Han tror det skal rekke til en grei pensjon.

– En arbeidskollega på samme alder har gått av på AFP etter pensjonsreformen. Han har kommet godt ut og er meget fornøyd med pensjonen, sier Martnes.

Kommer greit ut

– De som har stått i jobb i 40 år eller mer, kommer stort sett greit ut om de går av med AFP etter pensjonsreformen. Det sier seniorrådgiver Svein Hølleland, som jobber med pensjon og forsikring i Posten Norge.

Med tilnærmet full opptjening i SPK og noen år i Vital, er Martnes blant pensjonsvinnerne.

Kommer best ut

De som tjener mest på pensjonsreformen, er de som velger – eller klarer – å stå i jobb til de er 67 år.

– De får en vesentlig bedre pensjonsordning enn før, spesielt de som er født i 1948 og de påfølgende årene, sier Hølleland.

"Gullpensjonistene" vil få en pensjon på rundt 80 prosent av pensjonsgrunnlaget. Enkelttilfeller kan komme ut med 90 prosent av inntekt om de står ut løpet til de blir 67.

En annen gruppe som kommer godt ut, er de som hadde 40 år i SPK allerede i 2005, før Posten gikk over til Vital. De får full pensjon fra SPK, det vil si 66 prosent. I tillegg får de opptjent pensjon fra Vital.

De kan ifølge Hølleland komme ut med en pensjon på ca 70 prosent av inntekt.

I pose og sekk

Mange postpensjonister kan høste det beste fra to verdener etter pensjonsreformen. De har fleksibiliteten i pensjonsordningen i privat sektor, og kan jobbe så mye de vil uten at det går ut over pensjonen. Samtidig er de sikret en like sjenerøs pensjon – 66 prosent – som ansatte i stat og kommune.

– For de som ønsker å stå lenge i jobb, er den nye pensjonsordningen god. De får på en måte i pose og sekk. Det gjelder spesielt de første årskullene etter 1948. For de senere årskullene vil levealdersjusteringen etter hvert redusere pensjonsnivået, sier Hølleland.

Han presiserer at det er mange forhold som påvirker pensjonsnivået, slik at prosenttallene som er nevnt ikke nødvendigvis gjelder for alle.

– Det er viktig at den enkelte får beregnet hva de vil få i pensjon, sier Hølleland.

Posten har tilbud om individuell pensjonsrådgivning til ansatte fra 61 år. NAVs pensjonskalkulator på nett er også et godt hjelpemiddel.

Fristende å jobbe

Martnes ser ikke bort fra at han vil vurdere å jobbe etter at han har gått av som AFP-pensjonist.

– Det kan vær fristende, når man ikke lenger blir straffet økonomisk om man tjener noen kroner ved siden av pensjonen. Jeg kunne kanskje tenke meg en deltidsjobb, sier han.

LES OGSÅ: Kvinnene taper

Annonse

Flere saker

Annonse