JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortsatt fare for storstreik

Partene i lønnsoppgjøret i stat og kommune har tatt fatt på meklingsinnspurten.

Lønnshopp etter foreldrepermisjon er ett av kravene som ligger på bordet.

LO, Unio og YS krever et automatisk lønnsopprykk for arbeidstakere som har vært i foreldrepermisjon i minst seks måneder. Kravet presenteres som et likelønnstiltak fordi kvinner tar lengst permisjon. Det anslås at om lag en tredel av lønnsforskjellene mellom menn og kvinner har sammenheng med permisjonsfravær.

Kravet ble også fremmet ved lønnsoppgjøret i 2010, uten at det fikk gjennomslag. Krav om lønnet permisjon for nødvendig omsorg til nær familie, er også spilt inn i meklingen. Til dette formålet krever arbeidstakerorganisasjonene en rett til inntil ti dager fri uten lønn. Samtidig vil de at antallet betalte velferdspermisjonsdager økes fra tolv til fjorten.

Det er også fremmet krav om å øke antallet dager med tjenestefri for statsansatte over 62 år, fra dagens åtte til ti.

– Les også: Brudd for oljeindustrien

Unio-sjef Anders Folkestad vil ikke kommentere enkeltheter i meklingen, men sier til NTB at rammen og totaliteten i oppgjøret vil avgjøre om det blir streik eller ikke. Organisasjonene har krevd en økonomisk ramme på rundt 4 prosent. Det er om lag det samme som den reelle rammen vil bli for frontfaget etter lokale forhandlinger.

- Når vi nå kommer til sluttspurten er økonomien det tøffeste. Streikefaren er reell, men vi jobber intenst for å komme fram til en løsning, sier Folkestad.

Meklingsfristen i lønnsoppgjøret for de ansatte i staten og kommunene utløper ved midnatt natt til torsdag, men det er tradisjon for at det mekles en god stund på overtid.

– Les også: 25.000 streikeklare

– Som vanlig er det spilt inn mange temaer i meklingen. Ingen krav er trukket, og det står både om lønn, penger og prinsipper, sa riksmekler Kari Gjesteby til NTB før innspurten tok til for alvor.

Gjesteby er mekler i statsoppgjøret, som er såkalt frontfag i offentlig sektor. Rammen her vil sette en standard for organisasjonene i kommuneoppgjøret, der Reidun Wallevik er mekler. Først torsdag morgen starter innspurten i det siste tariffområdet i offentlig sektor, nemlig Oslo kommune, der Geir Engebretsen er mekler.

– Les også: Bøndene får hjelp av LO

Dersom meklingen ikke fører fram, står godt over 25.000 arbeidstakere i stat og kommune klare til å streike fra torsdag morgen av.

Unio - som blant annet organiserer lærere og førskolelærere - har tatt ut 8.500 ansatte ved 459 virksomheter i 14 kommuner. Blant dem er Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim. Her vil en rekke skoler og barnehager holde stengt dersom det blir streik.

LOs største forbund i offentlig sektor, Fagforbundet, har tatt ut ansatte i så å si alle norske kommuner. I første omgang rammes kommunal administrasjon, parkeringsselskap, renovasjon og havnevesen.

En streik vil berøre tilbudet ved flere sykehjem og innholdet i hjemmetjenestene. Flere departementer, direktorater og offentlige etater vil også bli rammet, i likhet med høyskoler og universiteter.

Et forsinket skatteoppgjør kan bli resultatet av en streik blant de ansatte i Skatteetaten. Cruisetrafikk, øvrig skipsfart og oljeraffineriet på Slagen vil også få problemer fordi ansatte i lostjenesten i Oslofjorden tas ut i streik.

Politiet, værvarslingen på Vestlandet, Tollvesenet og Kriminalomsorgen vil også rammes, blant annet ved at innsatte ved Bjørgvin fengsel må flyttes til andre fengsler. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse