JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil avkle Høyre-retorikk

SV-leder Audun Lysbakken krever klart svar på hva som blir høyresidens nye arbeidslivspolitikk.

kjell.werner@anb.no

– Høyresiden skifter retorikk, men det er ingen endring i politikken som står i stil med det retoriske skiftet, sier SV-leder Audun Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen er at talsmenn for Høyre, KrF og Frp mandag sto fram i Dagsavisen med nye signaler om en felles borgerlig arbeidslivspolitikk.

– Vi må få klarere svar på hva disse partiene står for i arbeidslivspolitikken, sier Lysbakken.

Lange dager?

SV-lederen viser spesielt til at de borgerlige partiene vil myke opp reglene for gjennomsnittsberegning av overtid.

– Det er fortsatt uklart hvor mange timer det da skal kunne jobbes i døgnet. Er det snakk om 12 eller 14 timer? Her kan det bli snakk om dramatiske endringer som legger ekstra press slik at den enkelte arbeidstaker får problemer til å få hverdagen til å gå opp, sier Lysbakken og peker spesielt på småbarnsfamiliers situasjon.

– Tilsvarende bør vi få vite hvor mange dager det skal kunne jobbes i strekk, legger SV-lederen til.

En viktig ventil

Han ønsker også å holde fast ved det er fagbevegelsen sentralt som har veto når det gjelder å tillate unntak for alternative turnuser.

– Dette er en viktig sikkerhetsventil som hindrer unødig press på arbeidstakere og lokal klubb når bedriften vil ha alternative turnuser, sier Lysbakken.

Han mener det gir et feil signal når Høyres Torbjørn Røe Isaksen sier han ikke vil gå like langt som de borgerlige gjorde under Bondevik II-regjeringen.

– Bondevik II-regjeringen gikk veldig langt i å åpne for midlertidige ansettelser. Det er grunn til å peke på at mange allerede i dag sliter med å få fast jobb. Det er heller ikke noe rop fra arbeidstakere om å svekke arbeidsmiljøloven, sier Lysbakken.

Stillingsvern

– Hva sier du til Torbjørn Røe Isaksens forslag om å åpne for lik adgang til midlertidige ansettelser i privat sektor som det som i dag gjelder i statlig sektor?

– Da må vi ta med i betraktning at stillingsvernet i dag er bedre i det offentlige enn i private bedrifter. Uten et like godt stillingsvern vil det bli snakk om en ny situasjon for veldig mange i privat sektor dersom det blir lettere å ansette midlertidig her, sier Lysbakken.

– Hva med å åpne for såkalte drømmeturnuser?

– Såkalte drømmeturnuser kan for mange bli mareritturnuser, sier Lysbakken.

Sykelønn

SV-lederen merker seg også at det nå er krefter i Høyre som vil svekke ordningen som sikrer full lønn under sykdom.

– Her er det er sterkt press på borgerlig side om å gå lenger enn det Torbjørn Røe Isaksen legger opp til. Derfor er det mange ubesvarte spørsmål etter hans utspill. Både arbeidsmiljøloven og andre rettigheter kan risikere å bli betydelig svekket dersom det blir borgerlig flertall ved stortingsvalget neste år, sier SV-lederen.

– Selv om Torbjørn Røe Isaksen nå forsøker å moderere Høyres arbeidslivspolitikk er jeg sikker på at dette blir en stor sak i neste års valgkamp. Det er ingen grunn til å ha en illusjon om noe annet, sier Audun Lysbakken. (ANB)

Annonse
Annonse