JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO anker verftssaken

De ni verftene har i samarbeid med NHO og Norsk Industri besluttet å anke dommen fra lagmannsretten i rettsstriden om allmenngjøringen av tariffavtalen i verftsbransjen.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

eline@lomedia.no

Årsaken er at de verftene, Norsk Industri og NHO mener at retten ikke tok tilstrekkelig hensyn til Efta-domstolens rådgivende kjennelse i saken, hvor verftene langt på vei fikk medhold i sine anførsler, skriver NHO på sine nettsider.

Da lagmannsrettens dom falt, var NHO svært skuffet og overrasket. I dommen kom de tre lagdommerne til at både utenbystillegg, reise og arbeidstid, samt kost og losji kan allmenngjøres uten at det strider med EØS-retten.

Fellesforbundets nestleder Anders Skattkjær er klar i sin kommentar:

- Anken er beklagelig, men ikke uventet når vi vet hva NHO-sida er ute etter. Avgjørelsene i tingretten og lagmannsretten er viktige fordi allmenngjøringsordningen ivaretar berørte arbeidstakeres økonomiske interesser og behov. Den sørger også for en akseptabel balanse mellom de som lønnes etter tariffavtaler og de som lønnes etter allmenngjøringsregimet, sier Skattkjær, og legger til:

- NHO har intet å tape på å prøve saken videre fordi Staten har vunnet fram på alle punkter så langt.

LO og Ap var fornøyde med dommen

Da dommen fra Borgarting lagmannsrett forelå, var LO svært godt fornøyd.

– Dette er en viktig dom for allmenngjøringsordningen og for den norske modellen for lønnsdannelse, uttalte LO-leder Roar Flåthen.

Også Arbeiderpartiet var fornøyd med dommen i lagmannsretten.

– Allmenngjøring er en helt sentral del av vår arbeidslivsmodell og viktig for å bekjempe sosial dumping, noe LO og Arbeiderparti har kjempet fram og står bak, sa partisekretær Raymond Johansen.

Årelang prosess

Spørsmålet om norsk tarifflønn skal gjøres gjeldende for alle ansatte i verftsindustrien – enten de er fagorganiserte og omfattet av tariffavtale eller ei – har pågått i fem år.

I desember 2007 krevde LO og Fellesforbundet at deler av Verkstedoverenskomsten ble allmenngjort i verftsindustrien.

6. oktober 2008 vedtok Tariffnemnda, etter innbitt motstand fra NHO, en forskrift om allmenngjøring. Den trådte i kraft fra 1. desember samme år.

– Les også: Tariffnemndas vedtak

24. mars 2009 gikk ni verft, med støtte fra NHO og Norsk Industri, til søksmål mot staten ved Tariffnemnda. De hevdet at allmenngjøringsvedtaket strider mot EØS-avtalen og derfor må kjennes ugyldig.

29. januar 2010 falt dom i Oslo tingrett. Arbeidsgiverne gikk på et fullstendig nederlag, men anken saken til Borgarting lagmannsrett.

– Les også: Verftene tapte stort

Lagmannsretten ba om en rådgivende uttalelse fra Efta-domstolen. 23. januar i år ble Efta-domstolens uttalelse offentliggjort. Den gikk i korte trekk ut på at det er i strid med EØS-retten å allmenngjøre bestemmelser om reise, kost og losji, mens det er lov å allmenngjøre 37,5 timers arbeidsuke. Spørsmålet om det såkalte utenbystillegget kan allmenngjøres overlot Efta-domstolen til Borgarting lagmannsrett å ta stilling til.

– Les også: Derfor er Efta-dommen viktig

Denne våren har lagmannsretten behandlet saken. Nå foreligger dommen. Men saken blir altså nå anket til Høyesterett.

Annonse
Annonse