JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortsatt steile fronter

Munnhuggeri da Stortinget behandlet den såkalte Tschudi-saken.

I en omstendelig og svært detaljert innledning til debatten om kontrollkomiteens innstilling gjentok Anundsen sin påstand om at Støre burde ha fått sin habilitet vurdert, før UD i 2008 bevilget 6 millioner kroner til et nordområdesenter der Støres venn Felix Tschudi hadde en sentral rolle.

Høyres Per-Kristian Foss fulgte opp kritikken og sa at vennskapet helt åpenbart var en slik karakter at varsellampene burde ha lyst hos Støre. Han mente også det var talende for Tschudis rolle i prosjektet at det bare var hans selskap som til sjuende og sist ble med som innskyter.

– Les også: – Ikke inhabil

Støre sa han tar kritikken med seg. Han gjentok sine motiver for å handle som han hadde gjort i 2008, spesielt det forhold at det var Rederiforbundet som søkte om midler til det omtalte nordområdeprosjektet.

– Det er en skjev og feilaktig framstilling å si at det handlet om en bevilgning til et selskap der Tschudi var styreformann. Det er et bredere bilde, der summen av initiativene avgjorde, sa utenriksministeren.

Aps førsteforsvarer, kontrollkomiteens andre nestleder Martin Kolberg, tok sterkt avstand fra Anundsens framstilling av hendelsesforløpet og det han kalte insinuasjoner om korrupsjonslignende tilstander i UD og vennetjeneste fra Støre til Tschudi.

– Dette er en politisk prosess med det formål å skade utenriksministeren, det er ikke en vanlig kontrollsak. Anundsen forsøker å konstruere en indisiekjede som bakgrunn for sin uberettigede kritikk, sa Kolberg.

– Les også: Vil søke råd neste gang

Frp, Høyre og Venstre står bak den sterke kritikken av saksbehandlingen og Støres manglende sjekk av sin habilitet. KrF framfører også kritikk, men velger en noe dempet ordbruk.

– Vennskap gir ikke grunnlag for inhabilitet, men så lenge det er skapt tvil og usikkerhet, mener KrF at det ville vært klokt at Støre allerede i 2008 gikk til lovavdelingen i Justisdepartementet for å få vurdert sin habilitet, sa KrFs Geir Jørgen Bekkevold.

Venstres leder Trine Skei Grande mener at nordområdesenterets gode formål ikke fritar Støre fra å vurdere sjekk av sin habilitet. Hun var en av flere i opposisjonen som fant regjeringspartienes voldsomme renvasking av Støre påtakelig.

– Vi har brukt altfor mye tid på dette. Hadde regjeringen ikke vært så intenst opptatt av å hevde at enkelte statsråder er ufeilbarlige, hadde dette vært ute av verden tidligere, sa Skei Grande.

SVs Hallgeir H. Langeland derimot sukket i sitt innlegg høyt over at kontrollkomiteen igjen tvinger Stortinget til bruke tid på det han kalte et politisk spillfekteri fra opposisjonens side.

Ingen følger

De uvanlig sterke ordene får ingen følger for Støre, utover det ubehag alt medieoppstyret har utløst. De rødgrønnes flertall sikret at det såkalte daddelvedtaket ikke ble vedtatt, og denne saken er formelt sett ute av verden.

Til høsten skal imidlertid kontrollkomiteen behandle andre saker som er gravd opp i departementene i kjølvannet av SV-statsråd Audun Lysbakkens avgang. Tschudi-saken hørte egentlig hjemme her, men ble løftet ut av Ap for å bli hastebehandlet separat. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse