JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skoler og barnehager rammes

Barnehager, skoler og sykehjem blir berørt når to av de fire arbeidstakerorganisasjonene i lønnsoppgjøret for de ansatte i Oslo kommune går ut i streik. Se hvem som rammes!

– Disse barnehagene og skolene rammes

I en snau uke har partene sittet sammen i mekling, men onsdag morgen fikk Unio og YS Kommune nok. Organisasjonene brøt meklingen og i første omgang skal til sammen 635 medlemmer ut i streik.

– Det er beklagelig at en streik nå rammer innbyggerne i Oslo kommune. Det er ingen annen mulighet enn streik når kommunen ikke er villig til å gi de ansatte en lønnsutvikling på linje med det andre grupper i samfunnet får, sier forhandlingsleder Terje Vilno i Unio Oslo.

– Les også: – Kommer til å streike lenge

De første som skal ut i streik er Unio-organiserte som skulle ha begynt på jobb etter klokken 12 onsdag. For YS begynner streiken ved arbeidsdagens start torsdag morgen.

– Dette er for at de skal ha litt tid til å områ seg. Flere av dem som er tatt ut, jobber skift, og det må derfor settes et bestemt tidspunkt for streikestart, forklarer mekler Geir Engebretsen.

– De som begynner før klokken 12, jobber som vanlig onsdag og begynner streiken torsdag, bekrefter Unios forhandlingsleder Terje Vilno overfor NTB.

– Til å begynne med er det turnusarbeiderne som går ut, og det vil jo typisk si ansatte ved sykehjem, eldresentre og lignende. Torsdag vil også skoler, barnehager og administrasjon bli berørt, fortsetter han.

Streiken får dermed full virkning først fra torsdag. Unios uttak berører 16 barnehager rundt om i Oslo, 13 skoler og skolefritidsordninger, åtte sykehjem samt hjemmetjenesten i bydel Bjerke. Psykisk helsearbeid samt ergo- og fysioterapi rammes også.

– Les også: Pause i meklingen

– Det var så stor avstand at meklingsmannen ikke fant grunn til å legge fram en skisse, sier forhandlingsleder Martin Moen i YS Kommune i Oslo til NTB.

I første streikeuttak har Unio i Oslo tatt ut 547 medlemmer som jobber i Oslo kommune. 88 YS-organiserte tas ut på følgende steder: Oslo Havn, Energigjenvinningsetaten, Ullevål, Etterstad og Kampen skoler, Lambertseter bibliotekfilial samt Bymiljøetaten, deriblant parkeringsvakter

Vilno sier bruddet kom fordi den totale rammen ble for liten.

– Oslo kommune stilte et ultimatum hvor vi måtte godta en ramme på under 4 prosent for å få en løsning på helheten. Vi følte da at vi sto for langt fra hverandre for å bygge bru, forteller forhandlingslederen.

Hovedkravet er fortsatt at de offentlig ansatte skal ha samme lønnsvekst som andre grupper og at etterslepet skal tas igjen.

– Les også: Ber streikerne sjekke fasit

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sier innbyggerne i Oslo vil merke streiken.

– Det er både skuffende og overraskende at to av organisasjonene velger å gå ut i streik. Vi opplevde at meklingen var god og konstruktiv. Det er vanskelig å se hva de vil oppnå med en konflikt, sier Røsland til NTB.

Han ber publikum ta kontakt med den enkelte virksomhet eller oppsøke kommunens nettsider for å finne ut hva slags følger streiken får for skoler, barnehager eller sykehjem som er berørt av arbeidskonflikten.

– Les også: Flere vil merke streiken

Forhandlingssammenslutningen KAH, som representerer LO-forbundene, og Akademikerne fortsetter meklingen.

– Vi prøver å se om det er mulig å finne en løsning for de gjenværende partene, sier mekler Geir Engebretsen. Han legger til at det er løpende dialog, og at det ikke er satt noen endelig frist.

Unios forhandlingsleder har liten forståelse for at noen forbund fortsetter meklingen med Oslo kommune.

– Jeg synes det er underlig at noen fortsetter med de betingelsene som lå til grunn, men det får de si mer om selv. For oss og YS var det i hvert fall ikke aktuelt, sier Vilno. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse