JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Viktig Clinton-besøk

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar ingen værforbehold når han er vert for sin amerikanske kollega Hillary Clinton i et Tromsø som har vanskelig for å gi slipp på vinteren.

– For meg er det revnende likegyldig om det kommer sol eller snø, fordi dette er nord. Tromsø er hos oss, og noe jeg er veldig stolt av å kunne vise fram. Dette gleder jeg meg til, sier Støre til NTB mens sluddbygene herjer utenfor Framsenteret i Tromsø.

På Framsenteret åpnet han onsdag den nye portalen BarentsWatch der offentlige etaters kunnskap om kyst og hav systematiseres og settes inn i et nytt system for helhetlig overvåking.

Sekretariat

Etter det NTB forstår, vil både Støre og Hillary Clinton besøke senteret som også skal huse det permanente sekretariatet for Arktisk råd etter at Tromsø vant dragkampen med Reykjavik i ministermøtet i Nuuk på Grønland i fjor vår.

Hillary Clinton besøker Tromsø etter å ha gjestet, Stockholm, København og Oslo.

– Det å komme nordover er hennes ønske. Dette har jeg snakket med Hillary Clinton om siden vi ble kjent som kolleger. Hun har vært på Svalbard og er opptatt av Arktis. Hun var veldig viktig for min innsats for å få Arktisk Råds sekretariat til Tromsø. Det at amerikanerne svingte til støtte for Tromsø var avgjørende, sier Støre.

Utenfor

USA skiller seg fra alle de øvrige sju faste medlemslandene i Arktisk råd ved at de ikke har ratifisert FNs havrettskonvensjon. Dermed er USA blant annet formelt forhindret i å fremme sokkelkrav ut over 200-milssonen utenfor Alaska overfor FNs kontinentalsokkelkonvensjon. Norge fikk som første land aksept for sine krav i april 2009. Russland, Grønland og Canada står nå for tur med sine krav som strekker seg inn i Polhavet.

Snudde

Bush-administrasjonen snudde på tampen av sin regjeringstid i sin motstand mot å avgi jurisdiksjon til et FN-organ. Obama-administrasjonen har hatt en ratifisering som mål, men det er først nå de tar kampen opp i Washington med Hillary Clinton som en viktig spydspiss.

– For en amerikansk utenriksminister som arbeider hardt for at USA skal ratifisere FNs havrettskonvensjon, er det ingen steder som er viktigere å besøke enn Tromsø, sier Støre.

Arktisk hovedstad

Han vil vise Hillary Clinton kunnskapsbyen Tromsø og samtidig by på noen av de naturopplevelsene Ishavsbyen kan by på.

– Hun kommer til det jeg mener er hovedstaden i Arktis. Det er en politisk markering som vi ønsker velkommen. Alle arktiske stater bør være oppdaterte og fokuserte på det som er våre utfordringer. Jeg tror vi får god anledning til både å oppleve naturen og gjestfriheten i Tromsø, men også til å gå dypt inn på noen faglige områder. Hun er typen til å gjøre det, hardtarbeidende og sulten på god informasjon - og det skal hun få her, sier Støre til NTB før han trosser sluddbygene på vei til markering av innføringen av grenseboerbevis i Kirkenes. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse