JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir regjeringen skylden

Streiken i offentlig sektor kan være dødsstøtet for de rødgrønne.

Det mener SVs kvinnepolitiske leder Marthe Hammer. Hun får følge av flere andre sentrale SV-skikkelser når hun nå flagger full støtte til de streikende i stat og kommune.

– Dette er en helt unødvendig streik utløst av staten. Ansvaret ligger hos regjeringen ved Rigmor Aasrud, skriver Hammer i et blogginnlegg som ble publisert onsdag.

Hammer frykter at arbeidskonflikten vil være dødsstøtet for et nytt rødgrønt flertall dersom den ikke snarest bringes til opphør.

– Les også: Skoler og barnehager rammes

– Vi trenger fortsatt penger til likelønn og prioritering av de store kvinnedominerte gruppene i offentlig sektor. Det er feil og svært skadelig at marginale forskjeller i lønnskrav ikke møtes, sier Hammer.

Hun gir arbeidstakerorganisasjonene rett i at tilbudet fra staten ligger under rammen fra det såkalte frontfaget og slår fast at streiken ikke burde overraske regjeringen.

I SV er det nå et gryende opprør mot statens linje i konflikten med de tre hovedsammenslutningene LO, YS og Unio. Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland er blant dem som mener at regjeringen må komme fagbevegelsen i møte.

– Ganske forbanna på at lederlønningene i hel- og deleide statsselskaper og i sykehusforetak øker, samtidig som våre virkelige arbeidsmaur og drivere av velferdsstaten må streike for en mer rettferdig lønn. La oss sette en grense på 2 millioner for ledere og direktører, og gi våre viktigste arbeidere et nytt tilbud, skriver Langeland på Facebook.

– Les også: Ber streikerne sjekke fasit

Fylkeslederne Torgeir Knag Fylkesnes i Troms SV mener Aasrud krever en større moderasjon fra offentlig ansatte enn lønnsoppgjøret i industrien og resten av privat sektor gir rom for.

– Det er uforståelig fra en rødgrønn minister og skadelig for den norske velferden. Regjeringen bør snu i denne saken, skriver han.

Også i Hordaland SV får de streikende støtte. Fylkesleder Steinar Nørstebø slår fast på fylkeslagets nettsider at lønnen i offentlig sektor må følge utviklingen i det private og forventer at det kommer et nytt og bedre tilbud fra staten.

– Streiken virker til nå godt planlagt og organisert, slik at det ikke skal være noen form for fare for liv og helse, anfører han.

Det har ikke lykkes NTB å få en kommentar til streikestøtten fra ledertroikaen i SV. Partileder Audun Lysbakken var onsdag opptatt i møter og kunne ikke kommentere saken. Da han tiltrådte som SV-leder la han stor vekt på at partiet skulle bedre forholdet til fagbevegelsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse