JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker for rettferdighet

Rolf Konrad Husby har aldri vært i arbeidskonflikt tidligere, men 49-åringen fra Trondheim støtter streiken fullt ut. De første medlemmene i Norsk Arbeidsmandsforbund er tatt ut i streiken i staten.

Sammen med regionstillitsvalgt i Norsk Arbeidsmandsforbund i Sør- og Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal, Marte Martinussen, og 2000 andre vanligvis så sindige trøndere deltok Husby i ettermiddag på et stort streikearrangement på Torvet i Trondheim. Husby varmet først opp med et møte for de 350 streikende i LO Stat i Trondheim. Han er ikke i tvil om at streiken er velbegrunnet.

– Jeg streiker for mer rettferdighet, sier han.

Husby jobbet tidligere i privat sektor, men valgte i 2010 å gå over til det offentlige som trafikkontrollør ved Sandmoen kontrollstasjon like syd for Trondheim. Sammen med kollegene ved Trondheim Trafikkstasjon på Sluppen er streik en ukjent aksjonsform.

– Jeg har aldri tidligere streiket, og det hele kom litt bardust på oss på Sandmoen. Tror de på Trafikkstasjonen var bedre forberedt, humrer han.

Trenger et løft

Husby mener det er på sin plass at de offentlige får et løft. Selv gikk han en god del ned i lønn da han skiftet jobb fra å drive med markedsføring og salg til å gjennomføre kontroller av tungtransport.

– Tidligere klassekompiser av meg i privat sektor ligger langt over meg i lønn. Hvis det offentlige skal henge med i konkurransen om å rekruttere dyktige medarbeidere, må vi henge med i lønnskampen.

Husby mener det offentlige sakker akterut.

– Vi er bakpå, men offentlig sektor kan aldri konkurrere med den private på lønn. I det offentlige har vi andre goder som kompenserer. Likevel må ikke gapet bli så stort at det offentlige ikke er konkurransedyktige i arbeidsmarkedet, sier han.

På Sandmoen er 11 medlemmer i NAF ut i streik. Av 15 kontrollører er kun fire NITO-organiserte som ikke i konflikt.

– I praksis er alle kontroller inntilt så lenge konflikten varer, det går ut over trafikksikkerheten, sier Husby.

2000 på Torvet

Inne på Folkets hus i Trondheim møtte tidligere i dag rundt 250 av 350 streikende i LO Stat for å få informasjon om konflikten og de praktiske utfordringene streiken gir. Deretter gikk horden opp til Torvet hvor de strikende uansett forbund møtte opp for å lytte til kulturelle innslag og appeller. Dag Ingebrigtsen underholdt fra scenen, mens Lars Børseth holdt appell. Sistnevnte er LO Stats distriktssekretær i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, og var tidligere leder i avdeling 8 i Arbeidsmandsforbundet.

– Det blir av noen hevdet at vår konflikt er en tullestreik, men vi har ikke streiket på 28 år. Ingen skal si at vi utnytter streikevåpnet, tordnet Børseth.

Overfor de streikende ga han uttrykk for at forhandlingene aldri kom så langt til at de var reelle.

– Når meglingen bryter sammen flere dager før meglingsfristen utløper, sier det det meste. Staten godtok ingen av kravene i kravdokumentene, de ønsket aldri å forhandle.

Børseth tror konflikten kan bli langvarig.

– Det er en maktkamp som pågår, og ingenting tyder nå på at det går mot en snarlig løsning.

Annonse
Annonse