JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Barbarisk menneskesyn

Sjømannsforbundets leder Jacqueline Smith er sjokkert over menneskesynet til reder Jacob Stolt-Nielsen som vil henrette pirater i Aden-bukta.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

I et innlegg i Dagens Næringsliv i går tok han til orde for å regelrett skyte piratene.

– Norsk Sjømannsforbund er som resten av skipsfartsnæringen bekymret for utviklingen i Aden og det internasjonale samfunnets manglende prioritering av dette, men at løsningen er å henrette folk er etter mitt syn barbarisk, sier en sjokkert Jacqueline Smith.

Hun mener holdningen gir uttrykk for at det er lettere å henrette folk enn å finne alternative seilingsruter. Det å måtte finne alternative seilingsruter innebærer en økonomisk kostnad, men å henrette en person koster kun en kule, sier hun.

Løsning på land

Rederiet Stolt-Nielsen sendte ut en børsmelding tirsdag hvor det ble fastslått at uttalelsene til styremedlem Jacob Stolt-Nielsen var hans private syn, og ikke rederiets holdning.

Smith påpeker at alle er enige om at varig løsning på piratvirksomheten ligger på land i Somalia. Videre er alle enige om at piratene må rettsforfølges. Kenya var villig til å straffeforfølge piratene, men sa tydelig i fra om at det internasjonale samfunnet måtte bistå dem økonomisk. Det skjedde ikke, og dermed blir de piratene som blir tatt – satt fri.

– Og hva gjør så bekvemmelighetsregistrene som Panama, Liberia og Cayman Islands hvor Stolt-Nielsen har majoriteten av sin flåte? Vi vet de har ikke sjømilitære styrker, men det er mange måter de kan bidra på, som for eksempel å yte økonomisk bistand til øst-afrikanske land som er villig til å påta seg ansvar med å rettsforfølge piratene.

Menneskeliv lite verd

Hun mener at det at Stolt-Nielsen også gir uttrykk for at strategien på kort sikt vil kunne koste mange menneskeliv blant sjøfolkene som holdes gissel i dag, og at det må man bare innse, viser at han mener menneskeliv er mindre verdt enn å øke driftskostnaden til skipet ved å velge alternative ruter. Hvor mye skal et enkelt individ eller deres familie risikere å lide for at verdenshandelen skal foregå på billigst mulig måte? spør hun.

– Bør selv i fengsel

NUPI-direktør Jan Egeland sier mener på sin side at Stolt-Nielsen selv burde puttes i fengsel, dersom somaliske pirater drepes uten lov og dom.

– Hvis han henretter somaliske tenåringer uten lov og dom fordi de forsøker å kapre et skip, så vil både han, kapteinen på skipet og mannskapet puttes i fengsel i hvilket som helst land, sier Egeland til DN.

– Jeg forstår at den gamle rederen er forbannet, men lynsjing av pirater er ikke avskrekking som vil få arbeidsløse og eventyrlystne ungdomsgjenger til å si nei til sjørøveri, legger han til.

Annonse

Flere saker

Annonse