JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Øvelse gjør mester

Norge tok én sølv og to bronsemedaljer i yrkes-VM. Det var de best trente som gjorde det aller skarpest i Leipzig.

knut.viggen@lomedia.no

Olav B. Vangen (20) og Simen Lia Nilsen (22) fra Kongsberg sørget for norsk medaljejubel for første gang på 11 forsøk i faget automatisering, eller mecathronics som er den engelske betegnelsen. Dette var ett av fagene der konkurransen var hardest. Fra tidligere hadde Norge en syvendeplass som beste plassering i denne grenen. Nå ble Norge kun slått på målstreken i kampen om gullet av Brasil. Etter medaljeutdelingen var guttene nesten målløse.

– Det er helt fantastisk å stå her med sølvmedaljen rundt halsen, sier yngstemann Olav. Han får støtte av lagkompisen Simen. Begge jobber hos FMC Technologies på Kongsberg, som er verdensledende innen teknologiløsninger for oljebransjen.

Det ligger svært mye prestisje for norsk industri å vinne medaljer i denne øvelsen. På veien har de fått god hjelp både av nåværende og tidligere arbeidsgiver, K-Tech på Kongsberg, der begge gikk læretiden.

Jobbet hardt

– Vi har gjort vårt aller beste og er svært fornøyd med å få sølvmedalje i VM. Dette har vi jobbet så hardt for å få til. Vi har trent og trent, og vært på utenlandsopphold for å få brynt oss mot andre gode lag. Vi håper dette vil inspirere mange andre til å velge yrkesfag og gjerne automatiseringsfaget, sier Simen Lia Nilsen.

Kongsberg-gutten opplevde fire nervepirrende dager, der de hele tiden var oppe i tetsjiktet. Verst var det på avslutningsdagen lørdag da de oppdaget en feil like før oppgaven skulle avsluttes. Heldigvis fikk den ingen konsekvenser for sluttresultatet. Poengsummen de oppnådde var også den beste av samtlige 19 norske deltagere, noe som ga en egen medalje.

Flere års arbeid

Bak sølvmedaljen til det norske laget skjuler det seg flere år med forberedelser og et helt industrimiljø som har støttet og backet opp om World Skills-gutta. Interessen for mekatronikk har også økt i Norge de siste årene og i fjorårets NM hadde Kongsberg-gutta konkurranse fra team fra flere ledende norske teknologiselskap. Svein Erik Lurdalen, daglig leder i K-Tech på Kongsberg fulgte sine tidligere læregutter gjennom hele uka i Leipzig. Han er ikke overrasket over at det gikk så bra. Men suksessen har ikke kommet av seg selv. Det ligger mange år med forberedelser bak.

– Vi la en strategi for flere år siden, sier Lurdalen. Han følger lærlingene tett og lar dem utvikle seg og tilpasse seg industriens behov.

– Vi har vært med i yrkeslandslagssammenheng over mange år og lar våre kandidater lære av tidligere mestere. Slik er vi med på å utdanne dyktige fagarbeidere industrien har bruk for, mener Lurdalen.

Bronse til Tommy

Tommy Harald Aasdalen Hauge (22) vant bronsemedalje i billakkering, en øvelse der for øvrig svenske Emilie Dammare tok sølv. Sterk skandinavisk innsats med andre ord. Tommy har også fått god oppbacking fra den norske bilbransjen.

– Jeg er kjempefornøyd med medalje som betyr at jeg er en av de tre beste i verden i dette faget, sier Tommy, som til daglig jobber på Autos Notodden AS i Telemark. Han er klar på at uten en arbeidsgiver som støtter og oppmuntrer hadde det neppe blitt medalje.

– Jeg har jobbet med World Skills som mål siden NM i 2010 da jeg ble nummer to. Det er blitt mange lange kvelder og helger som er gått med til trening og forberedelser, forteller Tommy.

Bronse til Mads

Mads Ueland forsvarte de sterke norske tradisjonene i kokkefaget med en bronsemedalje. For to år siden vant kollegaen på Statholdergaarden i Oslo, Øyvind Bøe Dalelv, gull i Yrkes-VM i London. I år var han med som ekspert. Inspirasjonen og støtten fra gullvinneren var til stor hjelp for Mads, som mange hadde tippet helt til topps i Leipzig.

– Jeg har aldri følt noe lignende som dette. Jeg gjorde noen feil andre dagen, men ellers fungerte alt som det skulle, sier Mads, som sier han ikke minst har lært mye om seg selv under konkurransen i Tyskland.

– Å ta bronse i den øvelsen der konkurransen er størst og der det er flest deltagere er bare stort, sier Mads Ueland, som lette febrilsk etter lader til sin iphone etter medaljeutdelingen. For med medaljen i boks strømmet gratulasjonene inn både på mail og facebook uten at Mads hadde batterikapasitet nok til å svare.

Flere medaljer

I tillegg til tre medaljer i øvelsene og en «Best of Nation» ble det også utmerkelser til seks andre norske utøvere, som alle oppnådde over 500 poeng i konkurransen. Blomsterdekoratør Elin Susan Havreberg (19) fra Lørenskog fikk den sure fjerdeplassen, men ble belønnet med «Medal of Exellence». Elektriker Tommy Sargel Solberg (22) fra Oslo fikk samme utmerkelse i en tett og jevn konkurranse blant elektroinnstallatørene. Her ble det også svensk medalje. I sveisefaget ble Kristian Skibenes nærmest kastet inn i World Skills i tolvte time etter at NM-vinneren ikke kunne delta. 20-åringen, som jobber på Kværner Stord, hevdet seg over all forventning og ble første nordmann i denne øvelsen som oppnådde over 500 poeng. VM-deltagelsen har gitt blod på tann for Kristian, som nå sier at han vil satse hardt frem mot Euroskills i Lille i Frankrike neste år. Da er målet gull.

Asia best

Yrkes-VM i Leipzig er en av de største som noen gang er blitt arrangert. Over 200.000 besøkte arrangementet i løpet av de fem konkurransedagene. De fikk se 1000 deltakere fra 53 land konkurrere i totalt 46 fag. Ikke overraskende var det asiatene som gjorde det best. Deltagerne fra særlig Sør Korea, Taiwan og Japan dominerte stort. Også de tysktalende, særlig Østerrike og Sveits, kunne juble for mange gull, sølv og bronse. Å forberede seg til Yrkes-VM handler om å lære seg å løse rene konkurranseoppgaver. Mange av de asiatiske deltagerne har knapt nok vært i ordinært arbeid, men har brukt på år på trening til akkurat World Skills. Østerrikerne og sveitserne satset også spesielt mot VM i Leipzig og fikk blant annet full uttelling i byggfagene.

I ordinært arbeid

Det norske yrkeslandslaget består av utøvere som enten er i ordinært arbeid eller er lærlinger, og som stort sett må gjøre sine forberedelser på fritiden. Typisk nok var det de av de norske deltagerne og yrkesfagene som hadde lagt ned mest ressurser i forberedelsene som kunne juble for medaljer.

Det betyr at hvis Norge skal ha håp om å hevde seg i Euroskills i Lille i Frankrike neste år eller i World Skills, eller yrkes-VM, i Sao Paulo i Brasil i 2015 må det øves mye og godt. For konkurransen kommer til å bli hardere i årene som kommer.

Euroskills 2018

Norge er en av to kandidater til å arrangere Euroskills eller Yrkes-EM i 2018. I revidert statsbudsjett ble det gitt én million kroner til å promotere Norges kandidatur. Det er Lillehammer som vil være vertskap. Skulle Norge få mesterskapet, det avgjøres i oktober neste år, må det stilles en statsgaranti på minst 60 millioner kroner. Men det er tverrpolitisk støtte på Stortinget til et slikt arrangement og kandidaturet støttes i tillegg varmt av både LO og NHO. Selv om Euroskills ikke er i nærheten av å være så stort som World Skills, vil et arrangement på Lillehammer kreve stor innsats av både Lillehammer by, Oppland fylkeskommune og ikke minst mange frivillige.

Automatisering (mekatronikk) Sølv: Simen Lia Nilsen, Olav B. Vangen

Billakkering Bronse: Tommy Aasdalen Hauge

Kokk Bronse: Mads Ueland

Blomsterdekoratør Medal of Exellence: Elin Susan Havreberg

Elektriker Medal of Exellence: Tommy Sargel Solberg

Bilskade Medal of Exellence: Kristian Solum Høgli

Mediegrafikerfaget Medal of Exellence: Joakim Viken

Helsefag Medal of Exellence: Stine Birgitte Harsem Kipperberg

Sveising Medal of Exellence: Kristian Skibenes

Annonse
Annonse

Billakkering Bronse: Tommy Aasdalen Hauge

Kokk Bronse: Mads Ueland

Blomsterdekoratør Medal of Exellence: Elin Susan Havreberg

Elektriker Medal of Exellence: Tommy Sargel Solberg

Bilskade Medal of Exellence: Kristian Solum Høgli

Mediegrafikerfaget Medal of Exellence: Joakim Viken

Helsefag Medal of Exellence: Stine Birgitte Harsem Kipperberg

Sveising Medal of Exellence: Kristian Skibenes