JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir seg ikke i Stavanger

De streikende i Stavanger forsikrer om at de fortsetter å streike til krava er innfridd.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

LO Stat og LO kommune arrangerte streikemøte i Byparken i Stavanger torsdag. Flere hundre hadde møtt opp for å vise styrke og samhold.

Over 4 prosent

NTL-medlemmene Siv Riska og Kari Racine fra Skatt Vest var til stede, og forsikrer om at streikeviljen er på topp.

– Vi håper jo på en løsning snart, men vi gir oss selvsagt ikke. Vi må over 4-tallet, fastslår de.

Som offentlig ansatte i oljebyen Stavanger, er de spesielt sårbare for en lønnsutvikling der de i privat sektor drar fra offentlig ansatte.

– Dette er jo en oljeby, så det er selvsagt ekstra viktig for oss å følge med i lønnsutviklinga, sier Riska.

Dette er første gang de to Skatte-ansatte streiker, og de forteller om godt samhold siden de ble tatt ut for en uke siden.

Mot ”egen” regjering

Forbundssekretær Leif Helland fra Norsk Tjenestemannslag holdt appell på vegne av forbundet, og han understreket at statsansatte ikke streiker med mindre det virkelig må til.

– Vi har ikke streiket siden 1984, men når vi må bruke streikevåpenet, så gjør vi det. I år måtte vi ta det i bruk, til og med under en rødgrønn regjering. Til overmål er dette siste hovedoppgjør før neste valg. Alle vi i LO-familien har stilt opp for denne regjeringa. Vi har overveid nøye om vi skulle gå inn i denne konflikta, og det ser ut som om dere er enige i at det var rett, sa Helland og fikk umiddelbar støtte.

Helland understreker at de statsansatte ikke ber om mye, bare å bli behandlet likt med de i privat sektor.

– Når statsråden Aasrud framstiller det som om vi har sagt nei til 20 000 kroner i tillegg, har hun gått fra å tulle med tall til å jukse med tall. Sannheten er at tilbudet vi fikk ville tilsvart 9-10 000 kroner i snitt, sier han.

For dyrt

Distriktssekretær Sigrun Torrissen understreket de ekstra utfordringene som finnes i Stavanger-regionen:

– Vi offentlig ansatte i Stavanger taper mot de private. Folk takker nei til jobber i det offentlige og flytter ut, fordi de ikke har råd til å bo her med en offentlig lønn. Det er alvorlig, konstaterer hun.

Hun kjøper heller ikke regjeringens moderasjonsargument, basert på krisa i Europa.

– Regjeringa ber Europa bruke mer penger for å skape vekst. Samtidig skylder de på Europa når de ikke vil gi oss den samme lønnsutviklinga som de private.

Advarte

Ellen Galaasen fra FO advarte i sin appell om konsekvensene på lengre sikt om regjeringen vinner fram.

– Jeg vil si til tredjeparten, som rammes av streiken allerede i dag: Befolkningen i Norge kan rammes hardere om regjeringen får stoppe drømmene og krafta hos arbeidstakerne i velferdsstaten. Dere viser Norge at kompetansen og arbeidskraften deres er viktig for Norge og velferdsstaten. Vi skal vinne streiken, understreket hun.

På bakerste benk

Som kulturelt innslag på markeringa var den populære Stavanger artisten ”Han Innate”, som Helge Toft spiller, henta inn.

– Jeg husker da jeg begynte på skolen, og min far sa at jeg burde sette meg på fremste rad, siden det var der de snille og gilde satt. Men han sa også at jeg måtte bli venn med de som sitter bakerst, for det er dem som kommer til å bli sjefene dine, betraktet han.

Annonse
Annonse