JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir ikke opp kampen mot innleie

I neste uke vedtar Stortinget å innføre EUs vikarbyrådirektiv i Norge. Motstanderne tropper nok en gang opp til fanemarkering, for å kreve nye mottiltak mot innleie og sosial dumping.

eline@lomedia.no

10 LO-forbund og 37 LO-avdelinger har skrevet under på et opprop som nok en gang ber om at Norge sier nei til EUs vikarbyrådirektiv og krever faste ansettelser i stedet for innleie. Og tirsdag i neste uke blir det på ny mobilisert til fanemarkering utenfor Stortinget, som etter planen vedtar å innføre direktivet som norsk lov fredag 8. juni. Direktivmotstanderne samler seg også til en dagskonferanse der blant andre Fellesforbundets forbundssekretærer Halvor Langseth og Jørn Eggum er invitert som innledere.

Ikke godt nok

– Tiltakene som regjeringen foreslår i sin tiltakspakke mot sosial dumping er ikke kraftige nok. De må følges opp for å motvirke de negative konsekvensene av at direktivet implementeres, sier en av organisatorene bak oppropet og fanemarkeringen, organisasjonsarbeider Boye Ullmann i Rørleggernes fagforening.

– Men er ikke direktivet en tapt kamp?

– Direktivet blir vedtatt. Nå vil vi ha oppmerksomhet rundt at det kan komme til å svekke kampen mot innleie. Vi er på offensiven og krever at regjeringen leverer bedre på mottiltak, sier Ullmann.

Samme mål

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson Anette Trettebergstuen har måttet tåle mye kritikk fra fagbevegelsen for sin støtte til direktivet. Hun sier at engasjementet i debatten om direktivet har vært stort lenge og der det fortsatt.

– Vi har stor resespekt for at det finnes flere meninger om vikardirektivet. LO og Ap har samme mål: et mer anstendig arbeidsliv som baserer seg på faste trygge ansettelser, sier Trettebergstuen.

Hun sier at tiltakspakken som Stortinget vedtar til uken inneholder kraftfulle, gode tiltak mot sosial dumping og for en ryddigere bransje.

– Denne bransjen ska vi følge nøye med på og kommer til å komme tilbake til nye tiltak dersom det viser seg nødvendig.

Det mener Boye Ullmann at det er.

– Pakken er altfor svak på Arbeidstilsynets tilsynsrett på innleie. Regjeringen har heller ikke levert på løftene om kolletiv søksmålsrett ved sosial dumping, sier Ullmann. Han mener også at Arbeidstilsynet må pålegges å for alvor dra fram bøteblokka og skrive ut upopulære bøter som svir.

– Oppropet innehoder flere viktige momenter, blant annet tilsynets rolle som blir viktig å se på, sier Trettebergstuen.

Står bak

De forbundene som så langt har sluttet seg til oppropet er Fagforbundet, El og It forbundet, Handel og Kontor, Fellesorganisasjonen, Norsk Transportarbeiderforbund, Norsk Arbeidsmandsforbund, Skolenes Landsforbund, Norsk Tjenestemannslag, Norsk Lokomotivmannsforbund og Postkom.

Blant avdelingene som står bak er LO i de fleste av de største byene; Bergen, Oslo, Stavanger, Trondheim og Fredrikstad.

Les hele oppropet her.

Annonse
Annonse