JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Asylpolitikken endres ikke

UNE-direktør Terje Sjeggestad vil ikke forholde seg til regjeringens signaler om å gi flere asylbarn opphold. KrF mener han er i sin fulle rett.

– Han kunne nok ha uttalt seg noe mer ydmykt og valgt en annen tone, men det han sier er helt riktig, sier KrFs Geir Jørgen Bekkevold til NTB.

KrF-representanten har lenge engasjert seg i asylbarnas sak og er ikke imponert over regjeringens håndtering av spørsmålet.

– Så lenge det ikke er snakk om å endre lov eller forskrift, blir det heller ikke noen ny praksis. Utlendingsnemnda er et domstolslignende organ som skal styre etter loven og ikke etter politiske signaler, sier Bekkevold.

– Les også: – Hensyn trumfer ikke alt

Han får støtte av generalsekretær Bernt G. Apeland i Unicef Norge.

– Når UNEs sjef sier at dette ikke vil gi noen endringer i praksis, så må regjeringen og Stortinget sørge for at signalene blir så tydelige at det får konsekvenser for barna det gjelder, sier Apeland til NTB.

Regjeringen presenterte onsdag hovedtrekkene i stortingsmeldingen «Barn på flukt» som snart skal legges fram. SV-statsråd Inga Marte Thorkildsen slo fast at asylbarn med avslag lettere skal få opphold i Norge.

– Regjeringens klargjøring betyr at flere barn enn i dag får bli. Noen barn som ellers ville blitt sendt ut, vil få opphold, sa Thorkildsen til NTB.

– Les også: Avviser asylamnesti

Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren preget også Klassekampens forside fredag, der hun gis æren for å ha presset Arbeiderpartiet til å myke opp asylpraksisen for barnefamilier.

Samme dag sa UNE-direktør Terje Sjeggestad dette til NRK:

«Det bør ikke være store forhåpninger om en meget radikal endring i praksis som fører til at et meget stort antall flere barn får bli. I så fall burde regjeringen besluttet å instruere UNE på ordinært vis gjennom lov og forskrift.»

KrFs Geir Bekkevold mener SV har begått en PR-messig blunder.

– Dette er et politisk skuespill av dimensjoner. SV har all grunn til å føle seg lurt. Fromme ønsker fra regjeringen vil ikke endre på noe. Det eneste som vil hjelpe på situasjonen er om forskriften endres. Og fram til det skjer, må regjeringen stille asylbarnas saker i bero, sier han.

– Ikke bundet

Over 400 barn oppholder seg ulovlig i Norge. De har, sammen med foreldrene, fått endelig avslag på asylsøknaden. I stortingsmeldingen om «Barn på flukt» gir regjeringen klar beskjed til UNE om at de tolker asylreglene strengere enn Stortinget ba dem om.

Men en stortingsmelding er ikke høyt rangert som rettskilde, anfører Sjeggestad.

– Politiske signaler skal, slik Stortinget har bestemt, ikke oppfattes som direktiver eller noe UNE er bundet av, sier UNE-direktøren.

Stikk i strid med Thorkildsens uttalelser sier Sjeggestad at han oppfatter regjeringen dit hen at dagens praksis i all hovedsak er god og kan videreføres.

– Det er vel grunnen til at man har valgt ikke å instruere UNE gjennom lov eller forskrift, sier Sjeggestad.

Han skal snart takke av som UNE-direktør, men KrF venter ingen endring med en ny sjef.

– Nei, det er det ingen grunn til tro. Sjeggestad gjør ikke annet enn å fortelle hvordan systemet fungerer og hva politikerne må gjøre dersom de virkelig ønsker å endre praksisen, sier Bekkevold.

SVs Inga Marte Thorkildsen ville fredag ikke kommentere saken overfor NTB. Hun henviste i stedet til det Ap-styrte Justisdepartementet, som UNE sorterer under. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse