JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Felix: «Umusikalsk av Borten Moe»

Forbundsleder Hans Olav Felix mener Ola Borten Moes utspill om Statoils utflagging av 1000 arbeidsplasser er umusikalsk en drøy måned før stortingsvalget.

knut.viggen@lomedia.no

– Dette er langt fra utøvelse av et aktivt rødgrønt eierskap, og tvert imot det fagbevegelsen mener er rødgrønn politikk, sier Felix, som er skuffet over at en statsråd i en rødgrønn regjering kan «godkjenne» en slik plan.

EL & IT Forbundets leder støtter dermed kritikken som er kommet mot olje- og energiministeren fra blant annet fagforeninger i Industri Energi og YS-foreningen SAFE, etter at statsråden før helgen uttalte at Statoils planer om utflagging er i tråd med statens ønsker.

– Hvis Statoil skal være livskraftig over tid, er vi nødt til å fortsette slik vi har gjort de siste 40 årene med dundrende suksess: Omstilling for å sikre verdiskapning og nye arbeidsplasser. Statoil skal være et norsk selskap med hovedkontor i Norge, men det betyr ikke at alt skal fortsette som før, sa Borten Moe i en kommentar til Klassekampen.

Må klargjøre

Til EL & IT Forbundets nettside sier Felix at Ola Borten Moes utspill ikke tjener dagens regjering og at den er umusikalsk like før valget. Han mener at så vel Senterpartiets leder, Liv Signe Navarsete som statsminister Jens Stoltenberg (Ap) nå må komme på banen og klargjøre hva som er regjeringens politikk.

– Vi forventer at Liv Signe Navarsete klargjør om utflagging er generell Sp-politikk og vi forventer statsministeren på banen, sier forbundsleder Felix.

Like kategorisk er ikke Felix når det gjelder konsernsjef Helge Lund og hans varslede utflagging av ulike tjenester til lavkostland for å spare penger.

– At konsernsjef Lund måtte ha slike meninger får vi godta. Det kan være strategiske grunner på lengre sikt at det startes med utflagging i det små. Men selskapets største eier, Staten, ved Olje- og energidepartementet, bør ha andre vurderinger, påpeker Felix.

Flere sider

EL & IT Forbundet har tradisjonelt markert seg for et sterkt statlig eierskap blant annet innen energisektoren. og Felix mener varselet om utflagging ikke bare innebærer tap av viktige arbeidsplasser. Signalet om at det er greit å flytte oppgaver til lavkostland er en annen side av saken, en tredje er utøvelsen av statlig eierskap.

– Statoil er landets største selskap og både selskapets ledelse, og dets hovedaksjonær Staten, bør ha den samfunnsmessige vurderingen på dagsorden mer enn å spare penger. Verden er i en økonomisk situasjon som gjør at alle norske arbeidsplasser er viktige, sier Felix.

Annonse
Annonse