JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken over for LO og YS

LO Stat og YS har sagt ja til en avtale med en ramme på 4,1 prosent. Unio streiker videre og trapper opp.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

yngvil.mortensen@lomedia.no

Rett etter klokka 6 lørdag kom LO Stat-leder Tone Rønoldtangen og YS Stat-leder Pål Arnesen ut for å fortelle at de har akseptert en avtale som har en ramme på 4,1 prosent.

– Vi er glade for å være i havn med et godt resultat et enstemmig forhandlingsresultat anbefaler for medlemmene. Ingen får mindre enn 12 000 kroner i året, og mange får mer, sier Rønoldtangen.

Takker

Det er satt av en solid pott til lokale forhandlinger, noe LO Stat synes er greit.

– Om det først skal vøre en lokal pott, må det være noe å forhandle på. Dessuten har denne potten en god likelønnsføring, sier Rønoldtangen.

Partene fikk også på de samme bestemmelsene rundt innleid arbeidskraft som frontfaget fikk.

– Det er vi veldig fornøyde med, sier LO Stat-lederen.

Hun retter en stor takk til alle de streikende som har stått på den siste uka.

– Uten den store innsatsen alle våre medlemmer har lagt ned, ville vi ikke vært her i dag, fastslår hun.

Med denne avtalen er det fortsatt likelydende avtaler i staten.

* John Leirvaag, NTL: – Pressa frem det vi kunne

Takket nei

Mens YS Stat også takket ja, sier Unio nei. De fortsetter streiken og trapper den opp fra torsdag.

Forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio Stat sier det var for lite penger på bordet.

– Det var umulig å si ja, både på grunn av at ramma var for lav og innretninga. Jeg kan ikke se våre medlemmer i øynene med dette resultatet, sier han.

Johannessen sier han er veldig skuffa, men er ikke redd for at samarbeidet mellom LO, YS og Unio skal bli skadelidende som en følge av at de nå valgte ulike svar på statens tilbud.

Fornøyd statsråd

Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) sier hun er fornøyd med at staten nå har fått en avtale med tre av fire hovedsammenslutninger.

– Jeg tror mange er slitne, det har gått ganske lang tid. I avslutningen er det alltid ta og gi, men vi har sikra en god likelønnsprofil, som var ett av hovedkrava. Vi synes tilbudet vi ga for en uke siden var godt, og nå er det jo enda bedre, sier Aasrud.

Hun gjentok sitt budskap om at det er krevende tider i Europa og at deler av industrien i Norge sliter. Det borger for moderasjon, ifølge henne.

– Det er viktig å holde igjen. Det har vi gjort, og jeg er veldig glad for at vi har fått en ordning for tre av fire, og at vi beholder en felles avtale i staten.

Hun er likevel ikke med på at frontfaget vil være en entydig rettesnor i oppgjørene som kommer senere.

– Frontfaget er en rettesnor som danner taket for lønnsøkningen. Ingen av oss vet hvor frontfaget ender, og det er veldig vanskelig å si hvor det blir, sier hun.

* Unio brøt tidlig i morges og trapper opp streiken. Les mer om årsaken på Unios nettsider

Annonse
Annonse